Srijeda, 21.02.2024.
FOTO: Ajdin Cocalić

Protesti "Naš bol je vaš sram": Zaštititi žene od nasilja, zakonom definisati pitanje femicida

Danas se u više bosanskohercegovačkih gradova održavaju protesti pod nazivom "Naš bol je vaš sram", s ciljem da se skrene pažnja javnosti i vlasti na potrebu zaštite žena od femicida zakonskim putem.

Masovne proteste su pokrenule žene iz Srbije i sa Kosova, a danas se oni održavaju i u Bosni i Hercegovini sa identičnim porukama, jer kako ističu, femicid ne poznaje granice. Poziv na proteste se širio preko društvenih mreža i on nema formalnog organizatora.

U pozivu na proteste referisano je, između ostalog, na ubistvo žene iz Bihaća a čiji ubica nije odmah uhapšen, ističući da je, prema nezvaničnim i nepotpunim statističkim podacima, od 2017. godine ubijeno više od 60 žena.

Kako navode u objavi, njihovi zahtjevi su da se uvede pravna definicija femicida, da se femicid uvede kao krivično djelo u sve zakonske i podzakonske akte, da se hitno usklade krivični zakoni sa Istanbulskom konvencijom i revidira kaznena praksa.

Dalje zahtijevaju osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole, kao i dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Činjenica da su jučer protesti najavljeni u 13 bh. gradova, a da ih je danas 19 pokazuje koliko se radi o hitnosti ispunjenja navedenih zahtjeva, koji bi poboljšali prevenciju i zaštitu žene od femicida.

Protest u Sarajevu je počeo u 15 sati okupljanjem na Trgu Oslobođenje - Alija Izetbegović, nastavljen je mirnom šetnjom do Vječne vatre, a potom su demonstrati nastavili dalje šetnju do Trga djece Sarajeva. 

Na nekoliko minuta su demonstranti blokirali i saobraćaj u Sarajevu kod Vječne vatre. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh