open-navfaktor-logo
search
Veći broj građana
Protesti i u Tuzli, Bihaću, Mostaru, Novom Travniku, Banjoj Luci...
Na Trgu slobode u Tuzli, na protestu povodom rasta cijena goriva i hrane, organizioranom putem društvenih mreža, okupilo se više stotina građana.
06.07.2022. u 18:17
get url
text
Protest na Trgu slobode

Na protestu se niko nije zvanično obraćano, a građani su spontano skandirali "lopovi"...

- Želim da mi neko pojasni šta se ovo dešava u našoj Bosni i Hercegovini. Meni je 63. godina, pošteno sam zaradila svoju penziju i želim da mi neko kaže u oči šta se dešava. Zašto ja ne mogu od svoje penzije kupiti gorivo, otići gdje hoću, zašto moram čekati izbore da mi neko nešto da, a ja sam radila i to već zaradila - rekla je danas penzionerka Zlata Smajić.

Na okupljanju građana se moglo vidjeti i nekoliko trasparenata poput onoga "siromah je sit svega, a bogataš je gladan svega", a jedan dječak na leđima je nosio je natpis "hoću da mi mlijeko bude 1 KM".

Penzioner Rasim Hadžiskakić kaže da ne može živjeti od svoje penzije.

- Dobio sam povećanje penzije koje iznosi 14 KM, a znate svi koliko je povećano parlamentarcima. Pošto je litar goriva, prijevoz i hrana su poskupjeli, s ovim primanjima ja ne mogu da podmirim svoje potrebe - kaže Hadžiskakić.

Tuzlak Zdenko Benković rekao je da je vrijeme da se nešto poduzme da bi omladina imala bolji život, ali i da bi nam svima bilo malo bolje.

- Pokazali smo da se sami organiziramo i da iznesemo zahtjeve i pozivimo vlast, ali i opoziciju, da krenu da se brinu za građane i ispune sve zahtjeve. Kriza je velika i neko mora krenuti raditi za građane - rekao je Adi Selman.

{$galerijaFotografija}

Također, protesti su održani i u Bihaću, Mostaru, Novom Travniku..., a večeras i u Banjoj Luci.

- Došao sam zbog sve većih cijena, poskupljenja. Političari sebi digli plaću, a mi obični građani preživljavamo uvijek u nekom minusu“, kaže učesnik protesta Almir Čirić iz Bihaća.

Sličnog je stava i Nijaz Viteškić koji je također došao na mirno okupljanje u Bihaću.

- Došao sam da podržim ove proteste u ime svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini, zbog poskupljenja od goriva do prehrambenih proizvoda. Kako je krenulo, a neće stati, teško će biti za preživljavanje - rekao je Viteškić.

S protesta u Mostaru                                                                                                                                                                                         (Foto: Anadolija)

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ovaj skup nije bio prijavljen, i za njega nije bilo izdano odobrenje, javlja Anadolija.

Na Španskom trgu u Mostaru na protestima protiv poskupljenja u BiH okupilo se oko 200 građana, koji su od vlasti, na miran način, zatražili brze i efikasne mjere, te programe pomoći. Iskazali su nezadovoljstvo valom poskupljenja životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovništvo u još težu finansijsku situaciju.

Protest Tuzla
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.