open-navfaktor-logo
search
Mirno okupljanje
Protest upozorenja u Radu: Kupe smeće i čiste ulice za plaću od 600 KM, traže povećanje od deset posto
Radnici Kantonalnog komunalnog preduzeća Rad Sarajevo danas su u krugu svoje firme mirno protestovali tražeći da im se bar za deset posto poveća plaća da mogu nekako prežvjeti do kraja mjeseca.
09.12.2021. u 14:43
get url
text
KJKP Rad

Međutim, rukovodstvo ovog javnog preduzeća nije se udostojilo da pita radnike zašto su se okupili. Ni našoj ekipi portir na ulazu u krug preduzeća nije dozvolio da uđemo i razgovaramo sa radnicima.

Predsjednik Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo Ramiz Gušo izjavio je za Faktor da je prisustvovao ovom protestu upozorenja zbog sramotno niskih plaća radnika.

- Od 2006. godine u KJKP Rad nije povećana plaća, a radnici koji kupe smeće, čiste ulice po snijegu, kiši, mjesečno zarađuju svega 600 maraka i traže da im se plaća poveća za 10 posto. Radnici nemaju, kada bude plaća, šta ni naplatiti jer su morali dizati kredite da prežive, onda im i tu malu plaću "uzmu banke". Ovi radnici su na izmaku snaga i kada su bolesni, moraju raditi da im se ne odbija od toplog obroka i da na taj način nešto pojedu – ističe Gušo.

Ovo okupljanje radnika u krugu preduzeća bilo je samo upozorenje i ako se niko od rukovodstva preduzeća ne odazove na ovaj skroman zahtjev radnika, lako može doći do generalnog štrajka, ističe predsjednik Sindikata komunalne privrede KS.

- Zamislite šta bi se desilo da se u Sarajevu koje je u kotlini ne odvozi smeće i ne čiste ulice pet dana. Ne smijemo to ni pomisliti. Vladi KS i menadžment ovog javnog preduzeća moraju brzo reagirati. Oni su odgovorni i moraju sve učiniti da ne dođe do štrajka – upozorava Gušo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.