open-navfaktor-logo
search
Neformalna grupa građana
Protest u Beogradu zbog najavljenog dolaska Lavrova: U Hag, ne u Beograd
Neformalna grupa građana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" održala je danas protest ispred predsjedništva Srbije koji je najavljen povodom posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koja je u međuvremenu otkazana.
06.06.2022. u 12:46
get url
text

Okupilo se desetak građana koji su nosili transparent "U Hag, ne u Beograd", kao i natpise "Hvala vam komšije, spasili ste Srbiju sramote", na kojem su bile i crnogorska, makedonska i mađarska zastava.

Organizatori su rekli da su veći skup otkazali zbog toga što je Lavrov otkazao posjetu, a jedan od predstavnika grupe Čedomir Stojković rekao je da Srbija danas ima razloga da slavi jer "predstavnik propagande ratnih zločina i agresije na Ukrajinu nije došao u Beograd zahvaljujući podršci koju slobodnom narodu Srbije pružaju prijateljske komšijske zemlje".

On je rekao bila bi šteta da je Lavrov došao jer bi se ova zemlja pokazala kao zemlja kojoj je zločin u Ukrajini prihvatljiv i da bi to bio "prst u oko ukrajinskim izbjeglicama".

Stojković je dodao da je cilj skupa bio da pokaže da u Srbiji žive ljudi koji se bore za prave vrijednosti koje podrazumijevaju razlaz sa "zločinačkim režimom Vladimira Putina i brže pristupanje Evropskoj uniji".

U nekoliko navrata građani su zastajkivali i pokušavali da se raspravljaju sa tom grupom, oni su im kratko odgovarali, a policija u civilu je sve vrijeme bila prisutna.

Dok je trajao protest na Andrićevom vijencu, u svom kabinetu predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile su svoj zračni prostor za avion koji je trebao prevesti Lavrova u Beograd, te je bio prinuđen otkazati svoju posjetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.