Nedjelja, 09.05.2021.

Protest u Banjoj Luci: Ugostitelji, preduzetnici i muzičari pred Palatom predsjednika RS 

Nekoliko desetina nezadovoljnih ugostitelja, malih preduzetnika i muzičara okupilo se danas u 17 sati pred Palatom predsjednika RS u centru Banje Luke. 

Iako su danas na snagu stupile relaksirane mjere u ovom entitetu, oni nisu odustali od najavljenih protesta. 

Nezadovoljni su zbog dosadašnjeg odnosa Vlade RS, a imaju i niz novih zahtjeva među kojima su da se kafićima ne ograničava radno vrijeme, da im se struja ne obračunava kao industrijska, da se svim radnicima kojima je bio zabranjen rad u martu isplate minimalne plate, kao i druge zahtjeve u vezi sa poreskim i kreditnim olakšicama i slično.

Nezadovoljna masa došla je pred sam ulaz u Palatu, gdje zvižde i glasno negoduju.

- Grobari srpskog naroda. Šta vi čuvate, majmuni. Narod će vam suditi - glasno uzvikuju pred vratima Palate predsjednika.

Karakteristično je da na ovom mjestu nema pojačanog policijskog osiguranja, bar ne uniformisanih policajaca.

Neki okupljeni pozivaju da se uđe u Palatu. Nakon kratke intervencije par pripadnika policije okupljeni su se vratili nekoliko koraka unazad.

Demonstranti su došli i pred zgradu Gradske uprave Banja Luka, gdje uzvikuju "lopovi" i "budžet je narodni ", a s obzirom na to da u Banjoj Luci već danima traju opstrukcije oko gradskog budžeta i rasprave između gradonačelnika i skupštinske većine.

Izlazak gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića izazvao je ovacije okupljenih.

- Lijepo vas je vidjeti. Svaka čast. Ovdje uvijek možete doći, ovo je vaš grad. Ja svom narodu šaljem srce i ljubav ali policiju nikad - kazao je Stanivuković.

Međutim, u prvim redovima ispred Stanivukovića primjetno je i prisustvo nekih njegovih stranačkih pristalica i simpatizera, a koji su i ranije u više navrata bili na njegovim skupovima. Stanivukovićevo obraćanje okupljenima se u jednom momentu pretvorilo i u politički govor, te ih je pitao i da li podržavaju budžet koji je on predložio i slično.

Nakon sat vremena okupljeni su se razišli, a protesti su okončani.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na re[email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh