open-navfaktor-logo
search
Prvi maj
Protest sindikata u Banjoj Luci i Brčkom: Povećajte nam plaće, sutra nećete imati kome
Nekoliko stotina sindikalnih aktivista, radnika i građana okupilo se na protestnom skupu koji je u Parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci organizirao Savez sindikata RS-a.
01.05.2023. u 11:22
get url
text
Protest sindikata u Brčkom

Ove godine prvomajske poruke su fokusirane na povećanje plaća kako bi se zaustavio egzodus radnika u inostranstvo, te da Vlada RS-a, kako je saopćio Savez sindikata RS-a, konačno na prvo mjesto u svom radu stavi radnike, a ne poslodavce, što već dugo godina čini.

– Uz poruke "Stop isplatama u kovertama", "Ispravite nepravdu", "Hoćemo novi sistem plata", "Poslodavcima dobit četiri miliona KM, a radnicima plata 900 KM, zato odlaze" i "Gazda, mi odosmo, a tebi nek rade stranci" naša ključna poruka je povećajte nam plaće, sutra nećete imati kome – rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a za Glas Srpske.

I u Brčkom je organiziran protestni skup radnika koji nisu zadovoljni materijalnim statusom u distriktu. Protest je organizirao brčanski Sindikat u kojem smatraju da su radnici u najtežoj situaciji od osnivanja Brčko distrikta.

Smatraju da lokalne vlasti moraju naći način kako bi došlo do povećanja plaća radnika u distriktu i to linearno za 250 KM, piše RTVBN.

Veliki broj radnika odazvao se na protest kako bi ukazali na loš materijalni status i tako podržali sindikalne vođe da traže povećanje plaća i drugih davanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.