open-navfaktor-logo
search
Treći u nizu
Protest penzionera u Tuzli: S prosječnom plaćom uskladiti penzije i primanja zastupnika
U Tuzli je danas održan još jedan protest penzionera, treći u posljednja dva mjeseca. Najstarija populacija na ovaj način želi skrenuti pažnju na težak položaj, a njihov glavni zahtjev i danas je bilo povećanje penzija.
15.11.2021. u 14:12
get url
text
Protest penzionera u Tuzli
Protest penzionera u Tuzli

- Tražimo ukidanje nemoralnog zakona kojim se ne dozvoljava umanjenje primanja parlamentarcima u doba mandata. To tražimo jer želimo da se njihova primanja usklade sa relativnim primanjima u Evropi, što znači tri prosječne plaće. Sada imaju šest i po, plus masu nekih drugih povlastica - rekao je danas predstavnik penzionera Vehid Jahić.

Penzioneri nemaju ništa, dodaje on, a spremaju se novi porezi i povećanje plaća državnih službenika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a s tim će ići i povećanje plaća parlamentaraca.

- Mi smo na ranijim okupljanjima tražili da prosječna penzija bude 52 posto od prosječne plaće, tražili smo ukidanje "bijelog hljeba" i paušala profesionalnim zastupnicima jer je to ozakonjena pljačka građana - kaže Jahić.

Mediha Pogrnjić iz Tuzle u penziji je od 1997. godine i kaže da je veoma teško živjeti.

- Moja penzija iznosi 430 KM i od nje se nešto posebno ne može živjeti. Dok se plate lijekovi i režije, izuzetno malo novca ostane. Ova vlast o penzionerima ne brine i njima više ništa na vjerujem. Oni samo pričaju, a ništa konkretno ne čine kako bi nam bolje bilo - kaže Mediha Pogrnjić.

Meliha Ćilimković kaže da je 40 godina radila u zdravstvu, a sada ima penziju koja iznosi 510 KM.

- Od tog iznosa više od 100 maraka potrošim na kupovinu lijekova, a dok platim stanarinu i sve ostale obaveze, minimalno mi ostane za život. Žalosti me i činjenica da penzioneri ćute, ne poduzimajući ništa da do promjena dođe. Sa sestrom sam izašla na proteste jer smatram da treba nešto poduzeti kako bi nam bilo bolje - kažre Meliha Ćilimković.

Penzioneri su i danas poručili da je ovo samo jedan u nizu protesta i da će ih biti još.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.