open-navfaktor-logo
search
Pročitani i zahtjevi
Protest opozicije u RS-u: Stotine građana ispred zgrade RTRS-a, uzvikuju "Mile lopove", nose sliku ratnih zločinaca Karadžića i Mladića
Ispred zgrade RTRS-a u Banjoj Luci u 18 sati počelo je okupljanje građana na protestu koji organizuje opozicija u RS-u.
02.11.2022. u 18:08
get url
text

Trenutno je tu nekoliko stotina ljudi, a građani i dalje pristižu i uzvikuju "Mile lopove". 

Na skupu se vidi i kako nose sliku ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Na skup su stigli i predstavnici opozicionih partija.

Na ovom mjestu pojačano je prisustvo policije, a nekoliko policajaca je zaustavilo jednu osobu i odvelo ga sa strane kako bi ga pretresli. Razlozi za sada nisu poznati.

{$galerijaFotografija}

Predstavnici opozicionih partija u RS-u poslali su večeras brojne poruke na protestnom skupu koji su organizovali ispred zgrade RTRS-a u Banjoj Luci.

Osim kritika na račun ovog javnog servisa, ostali su kod poruka da je Jelena Trivić pobijedila u izboru predsjednika RS-a, a ne priznaju drugačije rezultate tvrdeći da je došlo do izborne krađe.

Podvukli su da će biti još protesta, kao i da su spremni na sve vidove borbe.

Više stotina građana prisustvuje večerašnjem skupu.

Razlozi protesta su, kako su ranije najavili, "neobjektivno izvještavanje RTRS-a i etiketiranje onih koji misle drugačije".

Na početku skupa, građanima se obratio Nebojša Vukanović koji je kazao da je ključna poruka da nema predaje.

- Javljaju mi da je unutar zgrade RTRS-a vanredno stanje - rekao je Vukanović.

On je pročitao i dva zahtjeva opozicije.

- Prva poruka mafijaškom pravosuđu, da nećemo prestati s pritiskom dok ne kažu šta je sa krivičnim prijavama i dokazima koje smo predali. Drugi je zahtjev ovoj kući iza nas, da RTRS- počne objektivno da izvještava i polaže račune narodu, a urednici i direktori informativnog programa podnesu ostavke - rekao je Vukanović.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, je kazao da su večeras došli da kažu - NE režimskoj televiziji koja etiketira svakoga ko je protiv vlasti.

- Mi nismo organizovali autobuse, to nam ne treba. Vjerujemo u svoj narod - rekao je Radović.

Uvjeren je da neće biti ništa od najavljenih vraćanja nadležnosti koje je najavljivala vlast u RS-u, okupljena oko SNSD-a. Podvukao je još jednom stav opozicije da je Jelena Trivić, njihov kandidat za predsjednika RS-a, brutalno pokradena na izborima.

- Važno je da smo došli večeras da podržimo jedinu i pravu istinu da je Jelena Trivić pobijedila za predsjednika- kazao je večeras Branislav Borenović.

I on je uvjeren da je došlo do izborne krađe i podvukao je da se neće stati dok se ne utvrdi odgovornost onih koji stoje iza toga.

- Radi se o 70.000 glasačkih listića koji su kontaminirani. Zato je važno da ovu utakmicu igramo do kraja. Ima nas više nego njih jer ste došli slobodno i nije vas niko ucjenjivao da dođete - rekao je.

Podvukao je da je sramno izvještavanje RTRS-a i ovu medijsku kuću nazvao fabrikom laži, na šta su građani skandirali "lopovi, lopovi".

/p>

Jelena Trivić je kazala da joj je "pobjedu otela banda".

- Imam snage više nego ikad da se toj organizovanoj i mafijaškoj hobotnici suprostavim u svakom obliku. Nikada im krađu nećemo priznati. Ološu se ne smije priznati pobjeda. Tjeraću ih do kraja. Ukrali su povjerenje i ustavno pravo na slobodne i fer izbore - rekla je Trivić.

Rekla je da su glasači kupovani narodnim novcem.

- Nećemo im dozvoliti da naredne četiri godine likuju nad tom lažnom, ukradenom pobjedom. Možda neće ni dočekati te četiri godine, ima nas dovoljno da krenemo... - rekla je Trivić.

Rekla je da su spremni na sve vidove borbe.

- Počećemo i mi prozivati imenom i prezimenom svakog urednika RTRS-a koji piše lažne vijesti, da vide kako je hodati sa etiketom- rekla je Trivić.

Opozicionari su posebno kritikovali povećanje budžeta Predsjedniku RS za 2023. godinu sa deset na 56 miliona KM, što su građani dočekali povicima "Mile, lopove".

Protesti su završeni nakon sat vremena i protekli su bez incidenata.

Protest opozicije u RS-u, 2.11.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.