open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Protest kupaca iz zgrade "15. maj": Policija čuvala Gradsku upravu od građana
Nezadovoljni građani, njih pedesetak, okupili su se pred nedovršenom zgradom na Brčanskoj Malti u Tuzli, a odatle su krenuli ka zgradi Gradske uprave
10.05.2019. u 16:11
get url
text
Protest kupaca iz SPO "15. maj" u Tuzli

Kupci nekretnina u Stambeno-poslovnom objektu "15. maj" danas su u Tuzli održali još jedne proteste tražeći da što prije uđu u svoje stanove. Oni na useljenje čekaju već deset godina, a rješenje njihovih problema sada je u rukama Gradske uprave Tuzla.

Nezadovoljni građani, njih pedesetak, okupili su se pred nedovršenom zgradom na Brčanskoj Malti u Tuzli, a odatle su krenuli ka zgradi Gradske uprave. Policijska stanica "Centar" zabranila je kupcima da priđu gradskoj upravi, a za provebu te odluke pobrinuli su se policajci koji su blokirali sve prilaze gradskim ocima na čelu s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

- Još nisu provedene odluke Gradskog vijeća Tuzla iz novembra 2017. godine. Osnovni problem je priključenje objekta na elektro-energetsku mrežu. Iznos koji treba platiti je 174.000 KM, pola je uplaćeno i sve je stalo. Nađeno je zakonsko rješenje za uplatu 50 posto novca i ne vidimo prepreku za uplatu ostatka. Problem je i 330 kvadratih metara općinskog zemljišta u koji su invesitori bespravno ušli tokom gradnje. Bez plaćanja naknade za to zemljište, koja prema procjeni vještaka iznosi 72.600 KM, mi se nećemo moći upisati kao vlasnici stanova - kaže Adisa Mehanović, kupac stana u SPO "15. maj".

Ona pojašnjava da su inevestitori "mrtve" firme koje ne mogu platiti naknadu na zemljište, a da kupci za to nemaju novac, ali da očekuju da Gradska uprava pronađe rješenje.

Podsjećamo, SPO "15. maj" je zgrada na Brčanskoj Malti u Tuzli čija je gradnja počela 2007, a trebala je biti završena tokom 2009. godine. Kupci nekretnina svoje stanove platili su više od 10 miliona maraka. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija Giprom.

Gradsko vijeće Tuzle, u novembru 2017. godine, jednoglasno je donijelo zaključak kojim obavezuje tuzlanske gradske firme Centralno grijanje i Vodovod i kanalizaciju da odmah poduzmu sve što je potrebno da se zgrada "15. maj" priključi na centralno grijanje, vodu, kanalizaciju i hidrantsku mrežu, kako bi se ispunili uvjeti da zgrada dobije upotrebnu dozvolu. Grad Tuzla se u zaključku obavezao da će, u skladu sa zakonom i raspoloživim finansijskim sredstvima i u saradnji sa Elektrodistribucijom Tuzla, osigurati da se zgradi priključi električna energija.

Protesti su, navode ogorčeni kupci, jedini način da natjeraju Gradsku upravu da konačno ispuni obaveze koje proizilaze iz odluka Gradskog vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.