open-navfaktor-logo
search
Diskriminatorna odluka
Protest građana: Zašto je Abel Baltić ukinuo dežuru nedjeljom u Domu zdravlja Hadžići
Direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo dr. Abel Baltić potpisao je novi Pravilnik o radnom vremenu koji će se primjenjivati ​​od ponedjeljka 6. juna 2022. godine u kojem piše da se ukida dosadašnja dežura nedjeljom u Domu zdravlja Hadžići, saopćeno je danas iz Općine Hadžići. 
03.06.2022. u 16:36
get url
text
Hadžići

- Građani Hadžića, Pazarića i Tarčina po ljekarsku pomoć ponovo moraju na Ilidžu. Direktora Baltića ne zanima da li oni imaju mogućnosti za to, imaju li prijevoz imaju li novaca? Organizaciona jedinica Hadžići pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 24.676 stanovnika i pokriva područje od 273 kvadratna kilometra.

Pravilnik kojeg je dr. Baltić potpisao predviđa rad nedjeljama u samo tri organizacijske jedinice i to u Centru, Novom Gradu i Ilidži. Na Ilidži će dežure obavljati timove iz Hadžića i Trnove - navodi se u saopćenju. 

Općinski načelnik Hamdo Ejubović, predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Almin Bašić i predsjednik Zdravstvenog savjeta općine Hadžići dr. Tarik Dželilović tim povodom danas su održali hitan sastanak.

Ministru zdravstva KS Harisu Vraniću i generalnom direktoru JU DZKS dr. Abelu Baltiću hitno će biti upućen zahtjev da isprave ovu diskriminatornu odluku te da u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH omogući građanima Hadžića osnovno ljudsko pravo, pravo na liječenje.

- Ukoliko se do naredne nedjelje ne povuče ova sramna odluka, bit ćemo primorani da organiziramo i provedemo masovne proteste. Građani općine Hadžići nisu građani drugog reda - kazao je nakon održanog sastanka načelnik Hamdo Ejubović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.