open-navfaktor-logo
search
Stara 190 godina
Protest građana u Zavidovićima: Tražimo da Grad Sarajevo odustane od kupovine lokomotive
Nekoliko stotina građana Zavidovića se okupilo pred zgradom Gradskog vijeća u znak protesta što je Grad Sarajevo kupilo parnu lokomotivu "Kusače" staru više od 190 godina i koja predstavlja simbol Zavidovića, a koja je u vlasništvu preduzeća Krivaja koja je u stečaju.
13.10.2022. u 20:04
get url
text

Građanski aktivizam u ovom gradu postoji, a građani su protestnom šetnjom do kruga preduzeća Krivaja istakli svoje nezadovoljstvo.

- Zahtijevamo da se u roku sedam dana sazove gradsko vijeće i privrednici i da traže od Grada Sarajeva da odustanu od kupovine, a apel upućujemo gradonačelnici Karić koja nije znala šta kupuje, da odustane od ovoga jer ovo je naša historija. Oni ne znaju šta nama lokomotiva i vila pored nje znače. Tražimo od Karić da odustane od kupovine, a od naših vlasti tražimo da nađu rješenje jer mi smo ih birali da nađu rješenja, da Ćiro ostane u Zavidovićima jer to je naša historija. Odgovornost je na gradskom vijeću i gradonačelniku jer ovo nisu smjeli dopustiti - navode organizatori ovog protesta.

VEZANI TEKST - Zakuhalo se zbog Ćire: Ko će koga tužiti, stiže li lokomotiva u Sarajevo, zašto će građani Zavidovića na proteste
 

Ugovor je, kako prenosi Hayat, između Odbora stečajnih povjerilaca i Grada Sarajeva je okončan, potpisani su ugovori za cijenu nešto veću od 40.000 KM.

Prvi put je lokomotiva stavljena u javni oglas za prodaju 2020. godine, i do danas je sedam puta prodavana. Gradonačelnik neznanje o prodaji pravda činjenicom da nisu znali u kojim sredstvima javnog informisanja je oglas objavljen.

Protest je završen nešto poslije 17:30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.