open-navfaktor-logo
search
Odgovor na mržnju
Protest bošnjačke djece i roditelja u Srebrenici zbog veličanja četnika u školi
Roditelji bošnjačke djece iz Srebrenice protestom su jutros iskazali nezadovoljstvo zbog diskriminacije njihove djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.
29.01.2020. u 09:16
get url
text

U Prvoj osnovnoj školi u ponedjeljak je proslavljena slava Sveti Sava, a na društevnim mrežama su se pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Pored protesta upozorenja, roditelji će danas Upravi škole predati neke zahtjeve, a jedan od njih je da se formira vijeće roditelja koje ima određenu ulogu u radu škole.

{$galerijaFotografija}

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić je osudio ovako ponašanje učenika i pozvao direktora da se javno izvini roditeljima i njihovoj djeci.

I potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić saopćenjem se oglasio i kazao da je skandalozna fotografija učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, na kojoj, nakon proslave slave Sveti Sava, veličaju četnike, odraz stanja i ambijenta u kojem djeca Bošnjaka u ovom gradu, ali i u drugim gradovima u ovom entitetu žive i pohađaju nastavu.

Roditelji su bojkotovali samo jedan čas nastave jer, kako su ranije rekli, ne žele da njihova djeca gube časove, a ako Uprava osnovne škole ne odgovori, onda će definisati sljedeće korake u traženju svojih prava.

- Roditelji su se okupili da izraze svoje nezadovoljstvo, ne samo povodom posljednjih dešavanja u Srebrenici, nego protiv sistema koji diskriminiše dio učenika ove škole. Naši zahtjevi su predati rukovodstvu škole  i istovremeno će biti poslati na adrese svih relevantnih institucija. Tražimo utvrđivanje odgovornosti rukovodstva škole kako je uopće moglo doći do incidenta koji se desio. Zatim tražimo formiranje legalnog vijeća roditelja. Čak ni neki roditeljski sastanci nisu održavani. Predlažemo rukovodstvu škole da sjednemo za jedan stol, smirimo strasti, razgovaramo i otvorimo dijalog o tome da se u budućnosti slične stvari ne dešavaju, jer to nije garant budućnosti djece ovdje - rekao  je predstavnik roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović.

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović kaže da se posljednji događaji politizuju.

- Politika se uvlači u školu. Ovo je uvođenje politike u školu. I roditelji srpske djece su zabrinuti. Djeca su jutros morala proći kroz špalir. Jedan broj djece nije došao. Situacija treba da se smiri. Ako je bio neki problem da vidimo kako da ga riješimo, a ne na ovaj način. Zaista, najveći gubitnici su djeca. Kada do mene dođu zahtjevi roditelja vidjeću o čemu se radi. Uvijek smo za razgovor i dijalog - kaže Jovanović. 

Nakon prostesta upozorenja u trajanju od jednog školskog časa, bošnjačka djeca su redovno nastavila s nastavom.

Protest bošnjačke djece u Srebrenici - 29. 1. 2020.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.