open-navfaktor-logo
search
Pozivni centar u Sarajevu
Proteklog vikenda 1.881 pacijent zatražio pomoć, ljekari putem telefona vrše trijažu
Protekle subote u Covid-ambulantama i Covid-centru Saraj Polje u Sarajevu 1.501 pacijentu pružena je zdravstvena usluga.
08.03.2021. u 12:02
get url
text

Prvog dana vikenda i prvog dana rada Covid-pozivnog centra u Kantonu Sarajevo, smještenom u Domu zdravlja Centar, bilo je 885 poziva, u okviru kojih, prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, ljekari i medicinske sestre vrše trijažu pacijenata.

- Ne radi se samo o pukim pozivima, nego se vrši i trijaža putem telefona u smislu seta usluga koje su neophodne u borbi protiv COVID-19. U nedjelju 1.522 pacijenta bila su u Covid-ambulantama, a ostvareno je 996 poziva – kaže Šarkić.

Dodaje da je proteklog petka (5. mart) evidentiran najveći broj ulazaka pacijenata u Covid-ambulante u proteklom periodu. Čak 1.742 osobe zatražile su ljekarsku pomoć.

- U petak Covid-pozivni centar zvanično nije bio otvoren, ali mi smo taj dan evidentirali 720 telefonskih poziva – naveo je Šarkić.

Podsjetimo, svi oni koji sumnjaju na zarazu koronavirusom, besplatnim pozivom na broj telefona 081/920-333 stupit će u direktan kontakt sa ljekarima koji će im po potrebi izdati uputnicu za PCR testiranje i dati uputu o daljim koracima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.