- Početkom aprila smo obaviješteni da smo svrstani u prioritetnu grupu stanovništva za vakcinaciju i naše kolege u Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bužimu vrlo brzo su i vakcinisani. Nakon toga je sve stalo i niko nam ne odgovara na naša pitanja. Sedmero kolega iz srednjeg obrazovanja u kantonu je nažalost umrlo zbog posljedica zaraze koronavirusom, a samo u Bihaću je više od 30 posto prosvjetnih radnika bilo na neki način izloženo koronavirusu. To su zabrinjavajući podaci, koji nam dodatno otežavaju posao u ovim okolnostima - riječi su Adnana Suljanovića iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Zaposleni u obrazovanju su izrazili zabrinutost zbog obustavljanja procesa njihove imunizacije, te između ostalog i zbog pripreme uslova za nesmetan početak naredne školske godine tražili konkretnu reakciju i odgovore nadležnih.

- S obzirom na specifičnost našeg posla, odnosno rad sa djecom i mladima, došli smo u situaciju da mnogi od nas u strahu dolazimo na posao. Nažalost, jedan od naših kolega se trenutno u Kantonalnoj bolnici u Bihaću na respiratoru bori za život, a još početkom aprila se prijavio za najavljeni proces imunizacije prosvjetnih radnika. Prvo smo bili u prioritetnoj grupi stanovništva, a očito da to više nismo, pa bi možda bilo dobro da nam se to kaže i da nas se uputi na neki drugi način ili proces prijave za vakcinaciju - kazala je Samira Muminović iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Predsjednica Kantonalnog sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja Zehra Hadžić potvrdila je i kako je u njihovoj oblasti gotovo identična situacija, zbog čega prosvjetni radnici sa neizvjesnošću gledaju ka narednoj školskoj godini.