open-navfaktor-logo
search
Povećan budžet
Prosvjetari pred Vladom KS traže veće plaće
Za vrijeme protesta nastava nije ugrožena
12.09.2018. u 12:43
get url
text

Nekoliko stotina učitelja i nastavnika iz sarajevskih osnovnih škola okupilo se danas pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo na protestnom skupu pod nazivom "Tražimo dostojanstvene plaće“.

- Vlada KS imala je obavezu da nama poveća osnovice, jer su povećali budžet za 14 posto. Upravo toliko otprilike i tražimo povećanje u našem zahtjevu, koji je definitivno opravdan. Naša osnovica trenutno iznosi 290 KM, a tražimo da se poveća na 330 KM - kazao je za Faktor Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Kazao je da nastava za vrijeme protesta nije ugrožena, te da oni nastavnici koji u to vrijeme imaju nastavu neće izlaziti na proteste.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović ranije je izjavio da je Vlada KS spremna povećati osnovicu za obračun plaće prosvjetnim radnicima, tako da bi osnovica osnovica iznosila 305 KM, što je manje od onoga koliko zahtjeva sindikat.

Premijer KS Adem Zolj za Faktor je izjavio da neće izlaziti pred demonstrante jer ima sastanak u vezi pregovora za osnovicu svih budžetskih korisnika u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu, na koji su pozvani i prosvjeni radnici. 

- Ne možemo povećati njima osnovice, a da drugim budžetskim korisnicima ne povećamo. Danas imamo sastanak sa ostalima i prosvjetari mogu doći, pa da se dogovorimo - rekao je kratko Zolj.

{$galerijaFotografija}

Protest prosvjetnih radnika - kanton sarajevo - 12.09.2018
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.