open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Prosvjetari osuđuju politikanstvo dvojca Sivro-Šatorović, koji godišnje koštaju 600.000 maraka
Jedini sindikat u Evropi koji se finansira iz budžeta Kantona Sarajevo i Vlade KS, ugrožava djecu i nastavni proces, i na taj način se uključuje u izborne aktivnosti po nalogu svojih mentora, naveo je Dedić
14.09.2018. u 10:16
get url
text
Ibrahim Dedić, profesor, sindikat

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo traži od aktualne Vlade Kantona Sarajevo da razmotri realne mogućnosti u ovom momentu kako bi se poboljšao ekonomsko–socijalni položaj uposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem  obrazovanju u Kantonu Sarajevo i ujedno stvori osnov za kvalitetnije rješavanje ovog pitanja u narednoj budžetskoj godini.

U SSOOiO KS su, kako kažu, svjesni činjenice da su raniji partneri u pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora  propustili priliku da ovaj dio urade kvalitetnije kada su postojali zakonski i realni preduvjeti za bolje pozicioniranje budžetskih korisnika i utvrđivanje osnovice za isplate plaća.

Prosvjetari su ogorčeni i osuđuju politikanstvo dvojca  Sivro–Šatorović, što su i pokazali veoma malim odzivom na igrokaz koji su izveli pred zgradom Vlade KS 12.09.2018. godine.

- Svima je jasno da dvojac Sivro-Šatorović izvršavaju naloge svojih političkih mentora, a prosvjetni radnici ne žele da budu političko oružje bilo koje politike i stranke, posebno u ovo predizborno vrijeme.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo ne podržava i osuđuje uplitanje djece i roditelja u planirani nastavak igrokaza, koji su u narednom periodu  planirali dvojac Šatorović–Sivro. Poručujemo da nastavni proces i učenici ne smiju biti ugroženi i uvučeni u politikanstvo pomenutog dvojca. Sve aktivnosti se trebaju i moraju završiti za pregovaračkim stolom, uz uvažavanje partnera u socijalnim pregovorima. Javnost mora znati da su isti sindikalci u Kantonu Sarajevo jedini u Evropi nezakonito  plaćeni iz budžeta KS i da poreske obveznike, čija djeca pohađaju školu, koštaju oko 600.000 KM, za aktivnosti koje nemaju nikakve veze sa odgojem i obrazovanjem njihove djece.

I ovim putem zahtijevamo od Premijera i Vlade KS da se to obustavi, a sredstva preusmjere za poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja svih uposlenih - kaže se u saopćenju koje potpisuje predsjednik SSOOi O KS  Ibrahim Dedić.                                                                                                     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.