open-navfaktor-logo
search
Okrugli sto u Mostaru
"Prosumeri" u novom zakonskom okviru u FBiH, svi imaju pravo na obnovljive izvore energije
U organizaciji Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u srijedu je u Mostaru održan Okrugli sto na temu: "Prosumeri u novom zakonskom okviru Federacije Bosne i Hercegovine" na kojem su, pored predstavnika organizatora, učešće uzeli predstavnici Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije, Grada Mostara, elektroprivrednih preduzeća koja posluju na području Federacije BiH, međunarodnih organizacija GIZ i USAID, Fonda za zaštitu okoliša, kantonalnih ministarstava, gradova i općina u Federaciji BiH, kao i predstavnici nevladinih udruženja.
16.02.2023. u 15:34
get url
text

Okrugli sto je organiziran s ciljem informisanja javnosti o kategorijama prosumera koje predviđa prijedlog novog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije kao i razlozima uvođenja kategorije prosumera i potencijalnim benefitima za društvo od izgradnje prosumerskih postrojenja.

Stručni saradnik za mašinsku fazu i istraživanje i razvoj u Operatoru za OIEiEK, Armin Đuliman učesnicima je održao uvodnu prezentaciju u kojoj je pozicionirao građansku energiju kao jedan od alata za dekarbonizaciju energetskog sektora.

- Omogućavanje neometanog razvoja građanske energije, odnosno uklanjanja barijera, jednostavnije izgradnje i priključenja prosumerskih postrojenja pozitivno će utjecati na ovaj cilj jednako kao i na podizanje svijesti građana o neophodnosti energetske tranzicije - istaknuo je Đuliman, saopćio je OIEiEK.

FOTO: OIEiEK

Iskustva Grada Mostara u provođenju pilot projekta na subvencioniranju izgradnje prosumerskih postrojenja na lokalnom nivou prisutnima je prezentirao Darko Knezović, koordinator projekta uime Grada Mostara.

- Energija je javno dobro koje treba biti jednako dostupno svim građanima, a energetska tranzicija treba poslužiti i tome da svaki građanin, svi mi, dobijemo slobodan, pravedan i ravnopravan pristup obnovljivim izvorima energije. Tada je to "Dobra energija" - istaknuo je Knezović.

Učesnici Okruglog stola zajedničkog su stava da u Federaciji BiH vlada veliki interes za ulaganjem u građansku energiju, no za provedbu iste potrebno je usvajanje novog Zakona, kao i priprema podzakonskih akata koji će pojednostaviti proceduru izgradnje i priključenja prosumerskih postrojenja na području Federacije BiH.

Istaknut je i značaj organiziranja ovakvih skupova, ali i potreba za organiziranjem edukativnih radionica za opću javnost i medije kako bi informacije o koristima upotrebe obnovljivih izvora energije blagovremeno stigle do svih zainteresiranih strana u Federaciji BiH.

- Ovim Okruglim stolom otvaramo tekuću godinu poslovanja po pitanju provođenja kampanje podizanja svijesti o korištenju obnovljivih izvora energije, kroz koju ćemo zajedničkom saradnjom sa poslovnom i općom javnosti, ali i medijima, analizirati postojeće stanje Federacije BiH u sektoru obnovljivih izvora energije, te na osnovu toga donijeti prijedloge za unaprijeđenje sektora obnovljivih izvora energije, a time i  većeg interesa za investiranjem u ovaj sektor - istaknuo je direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Edim Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.