open-navfaktor-logo
search
Posljednje pripreme
Prostorije fakulteta bit će spremne: Najmanje 200 kreveta, sve će biti uvezano sa KCUS-om
U prostorije Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koje su naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo privremeno ustupljene na korištenje Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za potrebe eventualnog zbrinjavanja osoba zaraženih koronavirusom, moći će se smjestiti najmanje 200 kreveta, a pripreme su u punom jeku.
26.03.2020. u 14:19
get url
text

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, prostorije se nalaze u izvrsnom stanju.

- Mi smo svi prijatno iznenađeni kojom brzinom ovo sve ide. Moći ćemo smjestiti oko 200 kreveta, možda čak i 250 ukoliko bude baš takva potreba. Prostori su izvanredno urađeni i pregrađeni. Napravili smo po svim propisima propusnike za osoblje, čisti i prljavi dio, prostorije su dovedene u stanje koje je izuzetno dobro i kvalitetno za prihvat pacijenata – kazala je Izetbegović.

Dodala je kako je napravljen prostor koji će biti adekvatan za laboratorij, te će biti informatički uvezani sa KCUS-om.

- Ova zgrada je i probrana zbog širine prostora, mogućnosti manipulacije i zbog toga što je fizički blizu Kliničkom centru pa mi možemo dolaziti sa Kliničkog centra ovdje da opserviramo pacijente. Naravno, sve vrijeme će tu biti ekipe ljekara, medicinskih sestara i osoblja. Imat ćemo ovdje svoj punkt sa materijalom, kisikom, lijekovima koji su potrebni za pacijente i sve što je potrebno za medicinsko osoblje i njihovu adekvatnu zaštitu – istakla je.

Izetbegović je zahvalila dekanima i osoblju ovih fakulteta na njihovoj ljubaznosti i saradnji.

- Dekani su i sad tu s nama, pomažu. Mi iz Kliničkog centra koji svaki dan i čitav vikend ovdje provodimo, jako smo zadovoljni i nadamo se da nam neće trebati, ali ako nam bude trebalo imamo prostor gdje možemo smjestiti pacijente. Pozivam građane da budu samodisciplinovani, da budu u samoizolaciji, poštuju higijenska pravila i sve propise kriznog štaba. Molim ih da se ne kreću, da poštuju socijalnu distancu, da se ne kreću bez zaštitnog materijala i da ne budu panični jer razloga nema, te da budu vrlo ozbiljni i vrlo oprezni, time će nam najviše pomoći. Mi smo tu da njima pomažemo i bit ćemo svima na raspolaganju – naglasila je.

Profesorica Izetbegović kazala je i to da trenutno imaju dovoljan broj testova, te da će se o tome danas i zvanično izjasniti.

- U ovom trenutku za nas nema bojazni. Sarajevo je još pod kontrolom. Ova zgrada namijenjena je za srednje teške pacijente. Najteži pacijenti idu u izolatorij na Podhrastove, koji su kompletno adaptirani za takve potrebe. Mislim da mi u cijelom području jedini imamo sobe sa negativnim pritiskom. Gore smo izmjestili određeni broj respiratora. Zasad imamo 22 plus 25 kreveta pripremljenih, imamo izvanredan novi CTA aparat za dijagnostiku intersticijalne upale pluća koji smo gore montirali. Imamo mogućnost i da kapacitet povećamo do 100 kreveta za intenzivnu terapiju na Podhrastovima.

Dodala je kako će lakši pacijenti eventualno biti na prvom spratu ove zgrade.

- Mi smo danas prijatno iznenađeni, jer smo rekli da će prvi sprat biti eventualno ventil ako pacijenti budu pristizali u velikom broju, pa smo mislili to u hodu pripremati. Ovo je već očigledno pripremljeno i zbog toga sam rekla hvala dekanima i uposlenicima oba fakulteta. Oni su ispraznili te prostrije i učionice i dali nam na korištenje, a mi ćemo to vratiti u najboljem stanju ako Bog da kad ovo sve prođe. Spremamo se za najgore, a nadamo se najboljem – zaključila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.