navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Agencija za lijekove BiH

Prošle godine prijavljene 52 ozbiljne reakcije, najviše na onkološke lijekove

Sektor za farmakovigilansu i materiovigilansu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) zaprimio je, do kraja prošle kalendarske godine, i procijenio ukupno 161 prijavu o sumnjama na neželjene reakcije na lijekove na području Bosne i Hercegovine, od toga 52 su klasificirane kao ozbiljne i to najviše na onkološke lijekove.

Objavljeno: 26.01.2022. u 13:42
get url
text

- Od zdravstvenih radnika zaprimljeno je 59 neželjenih reakcija na lijekove, gdje je 21 prijava (36,2 posto) klasificirana kao "serious" ozbiljna. Od nositelja odobrenja dostavljene su 102 prijave o sumnjama na neželjene reakcije na lijekove. Od tog broja 71 (69,3 posto) prijava klasificirana je kao "non serious" nije ozbiljna (očekivana), dok je kao "serious" ozbiljna klasificirana 31 prijava (30,7 posto). Ozbiljne prijave su se odnosile u najvećem dijelu na onkološke lijekove. Najčešće reakcije na lijekove javljale su se kod osoba starosti od 45 do 64 godine - navode iz ALM BiH.

Među ozbiljnim neželjenim reakcijama na lijekove najčešće prijavljene su dispneja, urtikarija, eritem, bol u stomaku, gušenje, nelagoda u prsima, ali i poremećaj otkucaja srca, natečene oči ili usne te bol u prsima, a većina prijava uključivala je više reakcija.

U odnosu na globalno izvještavanje iz WHO-UMC, navode iz ALM BiH, podaci za lijekove istog generičkog sastava koji su prijavljeni iz Bosne i Hercegovine daleko su ispod po broju prijava.

- To svakako možemo dovesti u vezi sa niskom stopom prijavljivanja u BiH. Za realniju procjenu potrebno je da se poveća svijest o važnosti prijavljanja neželjenih reakcija na lijekove i da se svi aktivno uključimo u praćenje i prijavljivanje reakcija na lijekove te da prijave sa svih nivoa zdravstvene zaštite budu pravovremeno proslijeđene Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH - navode za Fenu iz ALM BiH.

Sektor za farmakovigilansu i materiovigilansu ALMBIH zaprimio je, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, ukupno 948 prijava reakcija, od toga 161 prijava reakcija na lijekove i 787 prijava reakcija na vakcine.

U WHO-UMC bazu za globalno praćenje reakcija na lijekove iz BiH u protekloj godini prijavljeno je ukupno 807 prijava koje su zadovoljavale kriterije izvještavanja.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH punopravna je članica mreže nacionalnih farmakovigilantnih centara Uppsala Monitoring Centre (UMC) od aprila 2019. godine i jedina institucija iz BiH koja ima pristup WHO-UMC bazi u koju se prosljeđuju prijave na reakcije na lijekove iz cijelog svijeta.

Do kraja prošle kalendarske godine u WHO-UMC bazu za globalno praćenje reakcija na lijekove iz BiH zabilježeno je ukupno 1.137 prijava.