open-navfaktor-logo
search
Odgovor Bidenu
"Prošla su vremena kad se moglo naređivati Turskoj, pokušajte opet i platit ćete cijenu za to"
Iz ureda turskog predsjednika oštro su osudili izjavu bivšeg američkog potpredsjednika i predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima u SAD-u Joea Bidena koji je kazao da će se zalagati za promjenu vlasti u Turskoj i da bi mogao podržati opoziciju u nakani da na izborima 2023. godine svrgne turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).
16.08.2020. u 14:42
get url
text

- Bidenova analiza Turske temelji se na čistom neznanju, bahatosti i licemjerju - napisao je na Twitteru glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je Bidenu poručio da su prošli dani kada se moglo naređivati Turskoj.

- Međutim, samo izvolite, pokušajte ako mislite da to još uvijek možete. Platit ćete cijenu za to - poručio je Kalin.

 

I šef Direkcije za komunikacije pri uredu Turskog predsjednika Fahrettin Altun je reagirao i kazao da Bidenova izjava reflektira igre koje se vode i intervencionističke namjere prema Turskoj.

Bidenova izjava naišla je na žestoke osude u Turskoj, uključujući i vladajuće i opozicione krugove.

Odnosi Turske i SAD-a u posljednjem periodu su opterećeni nizom pitanja kao što su turska kupovina ruskim odbrambenih sistema S-400 i turske antiterorističke operacije na sjeveru Sirije u kojem djeluje YPG, odnosno sirijski ogranak terorističke organizacije PKK kojeg oružjem i opremom opskrbljuje upravo SAD.

SAD se oglušio i na zahtjeve Turske za izručenje Fetullaha Gulena, vođe terorističke organizacije FETO koja je odgovorna za pokušaj vojnog udara u kojem je 15. jula 2016. godine u Turskoj ubijena 251 osoba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.