open-navfaktor-logo
search
Statistika
Prosječna plaća za juni u Federaciji BiH 999 maraka
Prosječna junska neto plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosila je 999 maraka i nominalno je viša za 1,7 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.
17.08.2021. u 08:32
get url
text

U odnosu na jun 2020. godine, prosječna junska neto plaća nominalno je viša za 4,8 posto, a realno za tri posto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u finansijskim i djelatnostima osiguranja za 17,9 posto, gdje se povećao i broj zaposlenih za 0,4 posto, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za tri posto, dok je broj zaposlenih u ovoj djelatnosti ostao na istom nivou.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne junske neto plaće zabilježeno je u javnoj upravi, i odbrani, te obaveznom socijalnom osiguranju, i to za 0,5 posto, dok je broj zaposlenih smanjen za 0,1 posto.

Smanjenje prosječne neto plaće zabilježeno je i u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane /hotelijerstvu i ugostiteljstvu/ za 0,4 posto, dok se broj zaposlenih u ovoj djelatnosti povećao za 5,2 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.