open-navfaktor-logo
search
U toku radovi
Proširuje se plato na mjestu sarajevskog atentata, a vratit će se i stope Gavrila Principa
Grad Sarajevo je s tim u vezi pokrenuo projekt za rješenje ovog problema s namjerom da se na toj lokaciji proširi pješačka zona, odnosno plato ispred Muzeja
11.06.2019. u 12:09
get url
text

Stope Gavrila Principa, djelo poznatog umjetnika Voje Dimitrijevića, ponovo će biti vraćene ispred Muzeja Sarajevo 1878-1918. kod Latinske ćuprije.

One su tokom agresije na BiH oštećene, a zatim i nakon obnove trotoara oštećene, te su privremeno bile smještene u Muzeju.

Kako je za Faktor kazao Mirsad Avdić, direktor Muzeja Sarajevo 1878-1918, ove godine povodom obilježavanja 70 godina rada Muzeja relizira se projekt revitalizacije spomeničke strukture.

- Nastojimo da vratimo ona obilježja koje Sarajevo čine prepoznatljivim u svijetu, a koji su vremenom nestali ili uništeni. Taj projekat podrazumijeva vraćanje stopa, obilježavanje mjesta gdje je izvršen atentat, izdvajanje mjesta na kojem se nalazio automobil za vrijeme atentata, vraćanje Spomenika umorstva Sofije i Ferdinanda i pravljenje rute od Ćumurije, gdje se desio prvi atentat, do muzeja. Tako da ćemo i dolje obilježiti mjesto i zatim rutu do našeg muzeja. Da ljudi koji dolaze u Sarajevo mogu dobiti jednu kompletnu informaciju o tome – pojašnjava Avdić.

Trenutno se vrše radovi na proširenju uže pješačke zone ispred Muzeja kod Latinske ćuprije. Pokretač i investitor projekta je Grad Sarajevo.

Ova lokacija je veoma posjećena, a problem je nedostatak prostora gdje bi stao veći broj turista.

Također, turistički vodiči imaju velike probleme da okupe grupe koje su nerijetko ugrožene zbog frekventnog saobraćaja.

- Grad Sarajevo je s tim u vezi pokrenuo projekt za rješenje ovog problema s namjerom da se na toj lokaciji proširi pješačka zona, odnosno plato ispred Muzeja. Grad je uradio i cjelokupan elaborat pri čemu je pronađeno rješenje na način da se proširi pješački prostor na mjestu atentata. Želja je da se u ovoj prvoj fazi proširi prostor, ali bi konačno rješenje bilo u spajanju pješačke zone čime bi ova turistička atrakcija dobila zadovoljavajući turističku infrastrukturu – kazali su iz Grada Sarajeva.

Radovi bi, prema riječima direktora Muzeja, trebali biti završeni početkom jula, a druga faza, vraćanje Spomenika umorstvu, do kraja septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.