open-navfaktor-logo
search
Životna drama
Prošao je kroz pakao, a sada slavi: Svjetski rekorder pobijedio rak
Tokom karijere ostvario je najduži let na svijetu. U svojim vitrinama ima zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva. Stigao je i do postolja na Olimpijskim igrama. Šest puta je bio pobjednik Svjetskog kupa, ali najveću pobjedu slavi dugo nakon završetka karijere.
09.05.2020. u 15:31
get url
text

Bjorn Einar Romoren, bivši norveški skijaški skakač pobijedio je rak.

Prošlog proljeća saznao je informaciju da ima tumor u kičmi, te je obavijestio svoje fanove da ga očekuje najteža borba u karijeri.

- Loše vijesti saznao sam 13. maja prošle godine, ako se ne varam. Osjećaj je bio grozan. Uopće nisam imao energije, kao da sam isključeni - sjeća se Romoren, koji je od tada prošao 13 hemoterapija, a sada je potvrdio da je izliječen:

- Osjećaj je nevjerojatan. Kad znate da više nemate rak. To je stvarno sjajan, možda i najbolji osjećaj. Doktor mi je poslao SMS s podignutim palcem. Značilo je to da je sve u redu. Ali vrlo dobro znam da ću biti pod nadzorom još deset godina.

Tokom ove borbe prošao je kroz pakao, ali je imao veliku podršku porodice, supruge i svoje dvoje male djece.

- Upravo oni su mi pomogli da maknem te crne misli sa strane, da zaboravim na bolest - otkrio je Norvežanin.

Romoren je bivši svjetski rekorder u skijaškim letovima s doskočenih 239 metara na Planici. Rekord je držao nepunih šest godina kojeg je kasnije skinuo njegov sunarodnjak Johan Remen Evensen na preuređenoj letaonici u Norveškom Vikersundu (243 m).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.