open-navfaktor-logo
search
Zaradio šest prijava
Propovjednik iz SAD-a prkosi zabranama zbog COVID-19: "Pravi kršćani se ne plaše smrti"
Propovjednik iz Louisiane insistira na tome da i dalje drži službe, uprkos tome što je ta američka savezna država žarište koronavirusa i uprkos naredbama koje za cilj imaju suzbijanje smrtonosne epidemije. Tvrdi da su vjernici koji dolaze na njegove službe spremni umrijeti za svoju vjeru.
09.04.2020. u 17:56
get url
text
Tony Spell

Crkva velečasnog Tonyja Spella u gradu Central već se suočava sa šest prekršajnih prijava nakon što je prošlog vikenda održao službu koja je privukla stotine vjernika u njegovu crkvu, uključujući i mnoge koji su došli putujući u 26 prepunih autobusa.

Spell se pravdao kada su ga u intervjuu pitali misli li da će imati krv na rukama ako se neko od njegovih vjernika zarazi i umre.

- Kao i bilo koji revolucionar, ili poput bilo kojeg revnosnika, ili poput bilo koje religiozne osobe, smrt na njih gleda kao na prijatelja dobrodošlice. Pravi kršćani se ne plaše smrti. Oni se plaše života u strahu – kazao je.

U razgovoru za TMZ, Spell je tvrdio da su se stanovnici Louisiane zatvorili u svoje domove "poput zarobljenika" zbog prvobitne naredbe od 23. marta da ostanu kod kuće zbog epidemije, te da virtualne usluge nisu zamjena za molitvu uživo.

Njegova parohija se može pohvaliti sa više od 1000 članova. Pastorov inat se pojavljuje usred situacije u kojoj je Louisiana jedno od nacionalnih žarišta koronavirusa.

Do sada je u Louisiani potvrđeno više od 17.000 slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus, koji je, vjeruje se, odgovaran za oko 650 smrtnih slučajeva. Širom zemlje zabilježeno je više od 435.500 potvrđenih slučajeva i 14.831 smrtnih slučajeva.

Dok je administracija predsjednika Donalda Trumpa u nedjelju poslala 200 respiratora u Louisianu, Spell je održao službe i rekao Reutersu da "prkosi pravilima jer je Božja zapovijed širiti Evanđelje".

Spell, koji je ranije rekao da je žrtva vjerskog progona, u svom intervjuu za TMZ u srijedu je aludirao na izvršavanje naredbi kao "tiraniju" i "zatvor". Odlučno je odbio prijedlog novinara da isproba aplikaciju Zoom koja bi emitirala usluge ljudima putem interneta.

- Oni koji su već umrli su umrli kao slobodni ljudi, boreći se za svoja uvjerenja – kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.