open-navfaktor-logo
search
Kipti od bijesa
Propao plan da se Tegeltija obrati u UN-u, Dodik "raspalio" po Džaferoviću i Amerikancima
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kritikovao je danas odlazak Šefika Džaferovića na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u New York, te kazao kako je to "antiustavno i antidejtonski" i da za to ne postoji saglasnost Predsjedništva BiH, te da je on sa saradnicima tamo "privatno".
10.05.2022. u 15:27
get url
text

Ocijenio je da se radi o "neovlaštenom prisustvu Džaferovića i njegovih saradnika" te da tamo "iznose privatne stavove", a da Amerikanci pokušavaju od njega da naprave "velikog predsjednika".

- Predsjedništvo BiH je propalo kao organ, ne funkcioniše. Zloupotrebljavaju se poslovničke procedure i što je najgore, ruši Ustav BiH – kazao je Dodik i dodao da je nadležnost Predsjendištva BiH za vanjsku politiku propala, ponašanjem Džaferovića i Bisere Turković.

Naveo je kako da bi bilo ko otišao na sjednicu Vijeća sigurnosti, mora imati odluku Predsjedništva BiH, ali da je u ovom slučaju nema niti je to bilo na dnevnom redu.

"Međunarodni faktor na strani Bošnjaka"

- Ako već ide, trebalo se osigurati zajedničko utvrđivanje stavova. Ovog puta je došlo do zloupotrebe procedura. Vjerovatno ima istine u priči, a ne znam da li je tačna, da je viza data navrat nanos, u nedjelju ili ponedjeljak koji je neradni dan – rekao je Dodik.

Dodik je rekao kako "američka ambasada i Britanci namjerno podrivaju ovu zemlju da je učine centralizovanom i unitarnim i razgrade Dejtonski sporazum", a da se onda optuži RS.

Ponovio je stavove da Vijeće sigurnosti nije imenovalo visokog predstavnika Christiana Schmidta, a da sada prihvata da razmatra njegov izvještaj.

Rekao je i kako je međunaroni faktor, predvođen SAD-om i Velikom Britanijom, na strani Bošnjaka i da "svojim mjerama, prisilom, arogancijom i cinizmom zloupotrebljavaju procedure i dovode do razgradnje BiH".

"Može li se ova zemlja mirno razići"

- To je pogrešna politika kako State departmenta, tako i njihovog ambasadora ovdje. Pretpostaviti je kako će Džaferović držati još jednu besjedu o lošoj RS i krivnji koju pokušavaju prebaciti samo na našu stranu... Pokušava se panično održati samo jedna matrica priče o BiH, tako što će tamo biti prisutni samo muslimanski predstavnici, Džaferović, nekada Komšić, Turković, ako nikog nema onda Sven Alkalaj… Ovakvo ponašanje je antiustavno. Ova zemlja je eksperiment – rekao je.

Ocijenio je i kako su "Džaferovićevi ljudi iz SDA pisali izvještaj Schmidtu".

- Ukoliko se BiH kreće ovim putem, neminovno je da se raspadne. I možda je dobro da se raspadne. Kad je slovenački predsjednik pitao članove Predsjedništva "može li se ova zemlja mirno razići", ova dvojica kad nisu dobila kap, moždani udar od tog pitanja. Ali očigledno je da to pitanje treba postaviti – istakao je Dodik.

VEZANI TEKST - Propao Dodikov plan s Tegeltijom: Džaferović će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

Kazao je i da se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nalazi u Njujorku "po drugim pitanjima", te da ne zna da li je on pozvan na sjednicu Vijeća sigurnosti.

- Nikakve naše koordinacije oko toga nije bilo. On kao predsjedavajući ima više ingerencija nego Džaferović, ali ni on ne bi mogao da se ponaša izvan utvrđenih nadležnosti – kazao je Dodik.

Ranije smo pisali da su nakon što je Džaferović dobio vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države time otklonjene sve dosadašnje špekulacije, ali i osujećen plan njegovog kolege Milorada Dodika da se u ime naše države Vijeću sigurnosti obrati njegov čovjek, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Dodik svakako ne može putovati u Ameriku jer je na "crnoj listi", te je Tegeltija trebao poslužiti kao rezervna varijanta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.