open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Propao opoziv Fikreta Abdića zbog SDP-ovog vijećnika, centrala stranke u Sarajevu tek utvrđuje ko je on
Nastala je cijela zbrka nakon što vijećnik SDP-a Ibrahim Kajtazović Bato nije došao na sjednicu Općinskog vijeća Velike Kladuše krajem novembra i time je onemogućeno izglasavanje odluke o pokretanju opoziva načelnika Fikreta Abdića. Propali opoziv poljuljao je odnose među partnerima, odnosno strankama i vijećnicima koji su imali većinu. 
09.12.2021. u 13:59
get url
text

Pljušte ostavke i unutar velikokladuškog SDP-a, a čini se da dodatnu zbrku unosi i to što u Općinskom vijeću Velike Kladuše postoje dva Ibrahima Kajtazovića pa u centrali SDP-a BiH u Sarajevu kažu da tek treba vidjeti ko nije došao na sjednicu Općinskog vijeća.

Ipak, stvari su jasne, barem kada je riječ o tome ko je ko.

VEZANI TEKST - Eskić: SDP je u Velikoj Kladuši postao privjesak Fikreta Abdića

Ibrahim Kajtazović Bato otpočetka je vijećnik SDP-a, a to je i dalje. On nije došao na sjednicu Općinskog vijeća, a bez njega nije bilo kvoruma ni dovoljno ruku da se izglasa odluka o pokretanju procedure opoziva Fikreta Abdića. Zasad nije sankcioniran.

Drugi Ibrahim Kajtazović je doktor. On je bio u Kladuškoj stranci privrednog prosperiteta (KSPP), koja je bila koalicioni partner SDP-a BiH. I na stranici Općinskog vijeća i dalje stoji da je on KSPP, ali je ova stranka sredinom ove godine objavila da su pristupili SDP-u. Doktor Kajtazović je potom bio na čelu Općinskog odbora SDP-a Velika Kladuša, da bi prije nekoliko dana podnio ostavke na sve funkcije, a potom je istupio iz SDP-a.

Dakle, oba Kajtazovića su (bila) u SDP-u.

Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a BiH, istakao je da u SDP-u ne može biti niko ko nije glasao za smjenu Fikreta Abdića.

Dodao je i da su dva Ibrahima Kajtazovića u Općinskom vijeću, jedan SDP-ov i jedan KSPP-ov, i da treba vidjeti ko nije došao na sjednicu.

Vijećnici OV Velika Kladuša

Istovremeno, Aladin Ćerimović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Velike Kladuše i član Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a USK, kazao nam je da se o problemu u Velikoj Kladuši govorilo na sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH u Sarajevu, te da je odlučeno da se uvede povjereništvo u lokalni SDP.

Informacije su da je upravo Ćerimović postavljen za povjerenika, ali on kaže da to ne može potvrditi dok ne dobije dokument.

- Povjereništvo treba da rukovodi SDP-om i da utvrdi stvarne razloge, šta se sve desilo. Zbrkana je situacija. Vidjet će se stvarni razlozi. Ništa se ne može sakriti – rekao je Ćerimović.

On je istakao da je Ibrahim Kajtazović Bato, vijećnik zbog čijeg je nepojavljivanja na sjednici propao opoziv Abdića, i dalje za opoziv.

Ćerimović je rekao i da je traženo da se obave razgovori sa Kajtazovićem i vidi da li je opravdano odsustvovao sa ključne sjednice, te da informacije zasad idu u pravcu da zaista jeste bilo opravdano njegovo odustvo.

Na pitanje šta će u budućnosti biti sa opozivom Abdića, odgovorio je da je to teško pitanje i da su odnosi poljuljani, ali da je moguće da budu neki inicijalni razgovori sa onima s kojima su imali većinu, a to su bili vijećnici SDA, NES-a, Naše stranke, jedan iz DNZ-a i dva nezavisna vijećnika.

VEZANI TEKST - Velika Kladuša: Zaustavljen proces opoziva Fikreta Abdića zbog vijećnika SDP-a

Ostavke na funkcije u SDP-u zbog svih ovih dešavanja podnio je i Adel Eskić iz Velike Kladuše, koji je optužio "drugove" da su od Općinskog odbora SDP-a napravili Abdićev privjesak.

Eskić je za Faktor rekao da je krivac i Aladin Ćerimović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, jer nije obavijestio da su vijećnici pozicije bili spremni održati sjednicu u 18 sati isti dan kada već nije bilo kvoruma za sjednicu u 11 sati.

- On je nagrađen time da je postao povjerenik Općinskog odbora SDP-a Velika Kladuša – dodao je Eskić.

Ćerimovića smo pitali i šta je bilo sa tom drugom sjednicom u 18 sati.

- Ta sjednica u 18 sati je bila nerealna jer je taj dan aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća podnio ostavku i razdužio pečate. Tražili smo sjednicu za dan-dva. Ali u svoj toj zbrci... Stanje je zabrinjavajuće. Nemamo rukovodstvo vijeća, nema većine – dodao je Ćerimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.