open-navfaktor-logo
search
Fascinantno
Pronašli ostatke kornjača koje su bile velike kao automobili
Paleontolozi su fascinirani ovim otkrićem, jer je riječ o jedinstvenoj vrsti kornjače, koja je na svom oklopu imala rogove, a koji su joj prema svemu sudeći služili kao oružje.
14.02.2020. u 16:27
get url
text
Ogromne kornjače

U močvarama Južne Amerike prije otprilike 13 miliona godina živjele su divovske kornjače veličine automobila! Najnovije je to otkriće naučnika, koji su na području današnje Venezuele i Kolumbije pronašli ostatke fosila gigantskih kornjača, koje su bile dugačke i do četiri metra i teške 1.3 tona.

Ove nevjerovatne životinje bile su tako sto puta veće od svog najbližeg rođaka iz vrste, a tim kornjačama je naučno ime "Stupendemys geographicus".

Kod mužjaka je otkriveno da su imali jedinstvene oklope na kojima su se nalazili i rogovi, a naučnici pretpostavljaju da su im ti rogovi služili kako bi se borili s drugim kornjačama.

Na fosilima su pronađene duboke brazde koje sugeriraju da su se rogovi koristili u borbama s drugim kornjačama, a najvjerovatnije su se borili oko teritorija, što znači da ne samo da su bili ogromne, već su bili i pravi ratnici, piše Washington Post.

Njihovi ostaci su prvi put otkriveni sedamdesetih godina, ali punih četrdeset godina naučnici nisu imali niti jedan savršeno očuvani fosil ovih kornjača, sve do sada. Analiza ovih ostataka odgovorit će na brojna pitanja o ovoj čudesnoj vrsti, a već sada su zaključili da su se hranile malim životinjama, pa i kajmanima, maloj vrsti krokodila.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.