Pronađene kosti Amelije Earhart, najpoznatije avijatičarke u historiji

objavljeno: 08.03.2018. u 13:24

Čini kako je misterija nestanka Amelije Earhart riješena s 99-postotnom sigurnošću.

Slavna američka avijatičarka nestala je iznad Tihog okeana 1937. tokom pokušaja leta oko svijeta. Earhart i njen navigator Fred Noonan nikad nisu pronađeni, a misterija njihovog nestanka i danas privlači pažnju mnogih.

Javio se stručnjak za skeletnu biologiju s američkog univerziteta Tennessee koji je uvjeren da je riješio toliko dugo čekanu misteriju. Richard Jantz tvrdi da su kosti pronađene na otoku Nikumaroro upravo kosti nestale Earhart, a u međuvremenu su poslane na analizu u Fidži nakon čega su misteriozno nestale 1940. godine. Međutim, Jantz ih je uporedio s Earhartovim kostima i zaključio da se mjere slažu, piše Washington Post.

- Uspjeli smo izmjeriti dužinu kosti kod kojih je to bilo moguće. Tri pronađene kosti s otoka Nikumaroro uporedili smo s mjerama Amelije Earhart i došli do vrlo sličnih rezultata. Male su šanse da bi neka druga osoba mogla imati toliko sličnosti s kostima Earhartov - tvrdi Jantz. Naučnici su kosti s otoka usporedili s 2776 ljudi i našli njih tek 17 čije dimenzije odgovaraju više nego Amelijine.

Amelia Earhart je prva žena koja je avionom preletjela Atlantski okean, kao putnik 1928. godine. Četiri godine kasnije sama je preletjela Atlantik, a 1935. letjela je od Havaja do Kalifornije 18 sati i 16 minuta. Nestala je 1937. tokom pokušaja leta oko svijeta, krenuvši prema otoku Howland, prenosi Index.

Njen nestanak izazvao je jednu od najvećih potraga u historiji avijacije. Tražili su je 17 dana pretraživši 402.000 kvadratnih kilometara i potrošivši oko četiri miliona dolara, nakon čega su američke vlasti odustale od istrage. U njenu čast je 1938. na otoku Howland izgrađen svjetionik.