open-navfaktor-logo
search
Telehirurgija
Pronađena poveznica između 5G mreže i COVID-19 koja bi mogla unijeti revoluciju u medicinu
Italijanski hirurg pokazao je kako se može provesti telehirurgija korištenjem robotičke tehnologije i 5G mreže u operativnom zahvatu na primjeru tijela preminulog pacijenta udaljenog 15 kilometara.
14.07.2020. u 18:59
get url
text

Kako prenosi Laboratory News, malo kašnjenje signala i široka propusnost 5G mreže omogućile su italijanskom hirurgu da provede zahvat baš kao da se nalazi u operacionoj sali.

To je ujedno i prva javna demonstracija hirurgije na daljinu uz pomoć 5G mreže.

Istraživački izvještaj o toj operaciji objavljen je u naučnom časopisu "Annals of Internal Medicine".

Autori istraživanja sa italijanskog Instituta tehnologije u Genovi prezentirali su zamisliv scenarij u kojem je putem robotičke telemikrohirurgije obavljen hirurški zahvat na glasnicama tijela preminulog pacijenta, uz korištenje 5G tehnologije s obje strane.

Autori smatraju da se time pokazalo da je hirurgija na daljinu moguća i u svakodnevnim i u hitnim slučajevima, poput onih u terenskim bolnicama ili u slučajevima kad mora postojati distanca između hirurga i pacijenta.

Pod tim autori ponajviše misle na epidemiološke mjere socijalnog distanciranja zbog pandemije COVID-19 ili na uvjete nastale kao posljedica prirodnih katastrofa.

Takva hirurgija ima potencijal za široku upotrebu i može revolucionirati zdravstveni sistem te hirurške zahvate u cijelom svijetu, tvrde autori istraživanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.