Olupina argentinske podmornice San Juan koja je nestala 15. novembra 2017. sa 44 člana posade, locirana je u noći na subotu na dnu Atlantika, nakon dugog iščekivanja i strepnje porodica mornara.

- Argentinsko ministarstvo odbrane i ratne mornarice obavještava da je pretraživanjem... uz pomoć mini podmornice, ARA San Juan lociran na dubini od 800 metara - objavila je ratna mornarica na Twitteru.

Argentinske vlasti su se prije službene objave sastale s porodicama žrtava u hotelu Mar del Plata gdje su smještene mjesecima.

- Shrvani smo. Kažu da će nam pokazati fotografije. Gotovo je - rekla je Yolanda Mendiola čiji je sin Leandro Cisneros (28) bio u San Juanu.

- Mislim da će ga sada izvući, rekli su nam da imaju tehnologiju za izvlačenje s dna ako je na dubini do 1.200 m - dodala je.

Američka privatna kompanija Ocean Infinity koju je unajmila argentinska vlada, od septembra je vodila potragu jer mornarica ne posjeduje nužnu opremu, prenosi AlJazeera Balkans.

Krajem 2017. i početkom 2018. brodovi, avioni i daljinski upravljane mini podmornice iz 13 zemalja uzalud su pokušavale locirati podmornicu.

- Sada počinje novo poglavlje - rekao je glasnogovornik ratne mornarice Rodolfo Ramallo. Pretraživanje olupine pomoći će u istrazi i utvrđivanju uzroka potonuća podmornice.

Podvodni robot opremljen kamerom snimio je fotografije podmornice oko 400 km od obale Patagonije.

Podmornica je locirana dan nakon komemoracije za 44 mornara u pomorskoj bazi Mar del Plata, u prisutnosti argentinskog predsjednika Mauricija Macrija, u prigodi prve obljetnice njezina nestanka.

Američka kompanija Ocean Infinity potpisala je ugovor s argentinskom vladom po kojemu za lociranje San Juana dobiva 7,5 miliona dolara. Nestanak podmornice potresao je javnost u Argentini.

Prije prekida komunikacije, komadant podmornice je izvijestio o problemu s akumulatorom, što po njegovoj ocjeni nije bila veća smetnja nastavku puta prema bazi Mar del Plati, luci na Atlantiku oko 400 km udaljenoj od Buenos Airesa.