VEZANI TEKST - Plenković o padu bespilotne letjelice: Ovo je prijetnja na koju se treba reagirati

Kovačević je dodao da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

- Pristupili smo očiglednim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače, električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čije je korenje bilo duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je, izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije - rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Vještačenjem će se, kazao je, doći do dijela podataka. 

VEZANI TEKST - Ministar MUP-a: Hrvatska nije bila krajnji cilj letjelice koja je pala u Zagrebu

- Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti - naveo je Kovačević pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi pa je stoga po svemu sudeći letjelica bila s drugom namjenom.

On kaže da će u čitanje kutije biti uključeni vojni stručnjaci iz avijacije, stručnjaci sa Mašinskog fakulteta i naučnici, a nije isključena ni saradnja sa partnerskim zemljama koje imaju iskustva u tome.

- Za sada smo sami na terenu, tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne policije i drugih jedinica HV-a - utvrdio je Kovačević, prenosi Index.hr