open-navfaktor-logo
search
Otkriven dronom
Pronađen nestali avion u Hrvatskoj, poginulo svo četvero putnika
U padu aviona koji je danas pronađen kod Rakovice u Hrvatskoj poginuli su svi putnici, njih četvero. Potvrdio je to direktor Civilne zaštite Damir Trut.
30.05.2022. u 11:22
get url
text

On je to izjavio nakon što je jedan tim dronom otkrio avion koji je jučer nestao sa radara u Hrvatskoj. Vijest o pronalasku javljena je preko radioveze u bazu, a tome su svjedočili reporteri Jutarnjeg lista koji su na širem području Broćanca, na kome je vršena potraga, bili s drugom ekipom letača.

U bazu su javljene i tačne koordinate lokacije.

- Vidim dijelove repa, krila i kabine - rekao je letač koji je našao avion.

Na terenu je danas bilo oko 340 ljudi, brojka je u odnosu na jutro značajno narasla - u potrazi je bilo 190 članova HGSS-a, stotinjak pripadnika policije, 30-ak vatrogasaca, tu su bili i lovci, civilna zaštita... Ljudi su stigli iz cijele Hrvatske, kako bi pomogli u potrazi za nestalim avionom.

VEZANI TEKST - Poletio iz Splita za Njemačku: Pilot nestalog aviona Švicarac, putnici dva Nijemca i jedan Hrvat

Privatni avion Cessna sa četiri osobe nestao je u nedjelju oko 11:30 sati između Slunja i Rakovice. Mali avion koji je poletio iz Splita za Njemačku letio je pod njemačkim oznakama, a Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o njegovom nestanku sjeverno od Rakovice. Kako se navodi, avion je nestao dok je bio na visini od oko 700 metara.

Prema podacima policije, pilot aviona bio je Švicarac, a putnici su bili dvoje državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom. Tu je informaciju policija dobila u najavi leta od oblasne kontrole leta Split.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.