open-navfaktor-logo
search
Goražde
Promovisana monografija "Živa lomača - Pionirska ulica u Višegradu (14. juni 1992)"
U okviru obilježavanja 18. septembra, Dana oslobođenja, Dana Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražde, održana je promocija naučne monografije "Živa lomača - Pionirska ulica u Višegradu (14. juni 1992.)" autora doc. dr. Ermina Kuke, višeg naučnog saradnika Univerziteta u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, u izdanju Udruženja Žena - žrtva rata iz Sarajeva.
16.09.2022. u 13:20
get url
text

Promotori monografije koja govori o jednom od najmonstruoznijih zločina agresora u proteklom ratu bili su magistri Almir Grabovica i Hamza Memišević, te dr. Muamer Džananović, dok su uvodničari bili predsjednica Udruženja Žena - žrtva rata Bakira Hasečić, premijerka BPK-a Goražda Aida Obuća i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rasim Muratović.

Kako je kazala predsjednica Udruženja Bakira Hasečić, osnovna svrha i motiv izrade monografije je da se javnosti ponudi pisana istina o najstrašnijem zločinu nad Bošnjacima u toku agresije na Republiku BiH 1992-1995, a to je zločin spaljivanja živih civila, žena, djece i starijih osoba, koji su prethodno opljačkani, a neke žene i djevojke su silovane i seksualno zlostavljane.

- Višegrad je grad živih lomača. U Višegradu su bošnjački civili živi spaljivani zato što su bili Bošnjaci. Vatra dva puta peče. Prvi put one koji gore živi, a drugi put one što su za to krivi - istakla je Hasečić.

Ona se zahvalila premijerki i Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde što su promociju monografije uvrstili u obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji Goražda i ovog kantona, izrazivši na taj način i svoju podršku radu Udruženja Žena - žrtva rata.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća kazala je kako joj je čast biti uvodničar na promociji ove naučne monografije, a posebno povodom veoma značajnog datuma, 30. godišnjice prvog oslobođenja Goražda, Dana BPK i Grada Goražde

- Čestitam Udruženju Žena - žrtva rata na čelu sa našom dragom Bakirom Hasečić na neumornoj borbi da istina i pravda izađu na vidjelo, da svjedočanstvo o ovim zločinima ostane zauvijek zapisano i naučno utemeljeno, kako ih nikad niko ne bi doveo u sumnju niti opovrgao. A takvih koji osporavaju našu historiju, koji negiraju svoje zločine i zločinačke namjere, nažalost, sve je više. Naše oružje i oruđe je istina i kad tad, ona će pobijediti - kazala je premijerka BPK Goražde.

Naglasila je da su Goražde i Višegrad sudbinski povezani u svojoj historiji i događajima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina, kao i u poslijeratnoj podršci povratnicima, a ona kako je kazala neće izostati ni ubuduće.

Autor monografije, doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik pri Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu napomenuo je da je monografija istina i najbolje oružje kojim se bori da svi nevini živo spaljeni bošnjački civili u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu 14. juna 1992. godine ne budu zaboravljeni.

- Ona nije knjiga o smrti, već zapravo knjiga o životu i istini. Ona je i apel da se prekine dugogodišnji zavjet šutnje izvršilaca gnusnog zločina spaljivanja bošnjačkih civila u Višegradu i svih komšija Višegrađana srpske nacionalnosti- kazao je on.

Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, jedan od promotora Muamer Džananović, spaljivanje živih bošnjačkih civila bila je masovno rasprostranjena pojava u Višegradu i zbog toga je jedna od ključnih determinanti počinjenih zločina na prostoru ove općine tokom agresije.

- Danas se zločinci i ovi zločini slave i veličaju, njihova djela promoviraju. Naša obaveza je da bebu od dva dana "koja se posljednja čula", preostalu živu spaljenu djecu, njih ukupno trinaest, njihove majke i ostale žrtve ovog zločina, kao i drugih zločina, ne zaboravimo i svakodnevno spominjemo i podsjećamo. Neki Bošnjaci kažu da tako vršimo "teror sjećanja", ali mi se s njima ne slažemo - kazao je Džananović.

Kako je istaknuto na promociji, naučno i stručno tretiranje ovog oblika zločina potreba je i zahtjev današnjeg vremena, te ujedno i obaveza preživjelih žrtava da ostave vječiti pisani trag i spomen na nevine žrtve, koje su spaljene i ubijene isključivo i samo zato što su bili Bošnjaci, što je, kako je rečeno, osnovni motiv pisanja ove monografije.

Monografija je rađena na bosanskom i engelskom jeziku, kako bi mogla biti izvor istinitih spoznaja i saznanja za sve zainteresirane inozemne goste, naučnike, istraživače, studente, a prihod od njene prodaje namijenjen je za izradu druge monografije koja će na isti način dokumentovati i drugi zločin masovnog spaljivanja bošnjačkih civila u Višegradu, tj. živu lomaču na Bikavcu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.