open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Sarajevu
Promovirano 5.088 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija UNSA
U sarajevskom Domu mladih upriličena je 16. svečana promocija 5.088 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu (UNSA), najvećeg i najstarijeg univerziteta u Bosni i Hercegovini.
19.12.2020. u 13:43
get url
text
Promocija diplomanata UNSA, 19. 12. 2020.

U okviru svečanosti predstavljeno je i 200 dobitnika posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu i to dobitnika zlatne značke, srebrne značke i Povelje Univerziteta u Sarajevu.

Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2020. godini s prosjekom 10,00 su Tarik Čorbo s Mašinskog fakulteta i Adisa Bolić s Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolji student drugog ciklusa studija u 2020. godini s prosjekom 9,95 je Demir Papić s Prirodno-matematičkog fakulteta.

Na svečanosti, ove godine upriličene u online formatu, obratio se rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj podsjećajući da je UNSA osnovan 2. decembra 1949. godine, a u 71. godinu postojanja bio je i ostao generator razvoja i progresa cijele BiH.

- On okuplja sve osnovne potencijale u sferi nauke, duhovnosti i umjetnosti te predstavlja snažnu potporu cjelokupnom obrazovnom sistemu u BiH. U nadolazećem vremenu očekivanja i zahtjevi od društva prema univerzitetu su sve veća zbog čega je osnovna misija stavljanje mladog čovjeka u fokus istraživanja kako bi mogao odgovoriti na izazove - napomenuo je rektor.

Budući da je druga dekada 21. stoljeća donijela nezapamćene izazove cijelom čovječanstvu, rektor je istkanuo da se tada ponovo pokazalo da su nauka i znanje kao i naučnoistraživački rad presudni u kreiranju opstanka života i civilizacijskih vrijednosti koje baštinimo.

- Zato nas uvijek veseli promocija nove generacije diplomanata i magistranata kada se budi nada i od koje se očekuje da ostvari vrijedna dostignuća koja će svima biti od koristi i bh. društvo učiniti boljim mjestom za život - podvukao je Škrijelj.

Diplomante i magistrante pozdravio je danas i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nazivajući ovaj dan svojevrsnim praznikom mladosti, obrazovanja, znanja i budućnosti BiH.

Ocijenio je da osim što je uloga Univerziteta da ponudi nova teorijska i praktična znanja i vještine, jedan od ključnih njegovih zadataka podstaći kritičko razmišljanje i izgradnju stvaralačkog odnosa prema društvenim procesima.

- U vremenu dalekosežnih i globalnih promjena ne smijemo dozvoliti da budemo samo puki aplikanti aktuelnog i vrlo dinamičnog tehničko-tehnološkog razvoja nego moramo postati aktivni učesnici na samom izvoru kreacije dobrih, provodivih i profitabinih ideja - poručio je Zvizdić.

Pozvao je diplomate i magistrante da vjeruju i ostvare svoje ideje i ideale, naprave uspjeh koji će ih ispuniti i učiniti korisnim dijelom zajednice i porodice te da ne odustaju od snova i principa, i ako je moguće, da vežu profesionalne i personalne perspektive za evropsku budućnost BiH.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anes Krivić podvukao je da UNSA sedam decenija doprinosi razvoju i ponosi se svojim studentima, dodajući da UNSA od studenata pravi armiju ljudi koji će razvijati BiH.

- Ako želite da vidite promjene budite glasni, borbeni i inovativni. Obrazovanje je duša društva zbog toga vas pozivam da ostanete ovdje i unapređujete svoju zemlju. Iskoristite vještine koje ste stekli da bi ste pomogli druge, suprotstavite se sistemu koji postoji, budite lideri - pozvao ih je Krivić.

Na svečanosti se obratio najbolji student drugog ciklusa studija u 2020. godini Demir Papić s Prirodno-matematičkog fakulteta koji je naglasio da je ovaj dan poseban za UNSA, obrazovanje, društvenu zajednicu i roditelje studenata.

- Izlazi sjajna generacija mladih koja završava jedan period života i prelazi u drugi gdje će znanje koristiti za dobrobit države i dalje se usavršavati i prenositi znanja budućim generacijama. Priča moje generacije je u nastajanju i tek treba biti ispričana - istaknuo je Papić.

Dekani fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon obraćanja promovirali su diplomante i magistrante sa svakog od fakulteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.