open-navfaktor-logo
search
Fotomonografija
Promovirana knjiga "Srebrenica - 25 godina kasnije"
U organizaciji Fondacije Heinrich Böll danas je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, upriličena online promocija knjige "Srebrenica - 25 godina kasnije", u izdanju Fondacije.
10.12.2020. u 15:22
get url
text

Želja Fondacije je ovom publikacijom podsjetiti na 1948. godinu kada je usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, ali i podsjetiti na one kojima je genocid u Srebrenici 1995. godine oduzeo pravo na život.

Knjiga "Srebrenica 25 godina kasnije" je fotomonografija u kojoj se, pored fotografija Velije Hasanbegovića, nalaze i intervjui sa Christianom Schwarzom Schillingom, bivšim visokim predstavnikom u BiH; Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari; Šejlom Kamerić, umjetnicom; Harizom Halilovićem, socijalnim antropologom te Hajrom Ćatić, predsjednicom Udruženja "Žene Srebrenice", kao i pjesme iz posthumno objavljene zbirke pjesama "Ljudi beznađa" Nihada Nine Ćatića.

Kako navode organizatori promocije, ova knjiga se bavi temom genocida u Srebrenici i time šta Srebrenica predstavlja svima nama danas, a kroz vizuru svjedoka, memorijalizacije, socijalne antropologije, politike i umjetnosti. Mir i pomirenje neće doći slavljenjem zločinaca i glorificiranjem ili negiranjem zločina, nego prihvatanjem činjenica, naročito onih koje su sudski utvrđene. Mir dolazi govorom mira, a ne govorom u slavu zločina i zločinaca.

Kako se podsjeća u saopćenju, 10. decembar je i dan kada je njemački pisac Heinrich Böll primio Nobelovu nagradu za književnost. Izdavač knjige je Fondacija Heinrich Böll, urednik i urednica knjige su Nihad Kreševljaković i Hana Bajrović, autor i urednik fotografija je Velija Hasanbegović, dizajnerica knjige je Sanja Kulenović.

Knjiga je objavljena na bosankom i na engleskom jeziku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.