navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bugojno

Promovirana knjiga bh. planinara i alpiniste Naima Logića

Monografija "Svih sedam najviših vrhova kontinenata" bh. planinara i alpiniste Naima Logića promovirana je sinoć u Kristalnoj sali Općine Bugojno

Objavljeno: 06.09.2018. u 12:01
get url
text
Promocija knjige Naima Logića u kristalnoj sali Općine Bugojno

Uime organizatora promocije, riječi dobrodošlice planinarima i ljubiteljima prirode iz toga grada uputio je predsjednik Planinarskog društva "Koprivnica" Besim Muminović.

- Zadovoljstvo nam je biti dijelom ove promocije i nadam se da će ona potaknuti nekoga od vas da se prepusti izazovu da osvoji neki od vrhova, kako je to bilo u slučaju našeg gosta, prvog državljanina BiH koji je uspio izaći na najviše planine svih sedam kontinenata svijeta,  kompletirajući tako izazov "Sedam vrhova" - kazao je.

Najznačajnije detalje iz biografije Naima Logića i njegovim pohodima na najviše vrhove kontinenata, koji su trajali više od devet godina, pročitala je novinarka Mersima Muminović.

- Počeo je od Akonkagve (Južna Amerika) i Kilimandžara (Afrika), te na skijama od Elbrusa (Evropa) i Denalija (Sjeverna Amerika) do najvišeg vrha svijeta Mt. Everesta (Azija). Onda se desio  uspon na Piramidu Karstens  u srcu džungle Papue, naseljene poludivljim plemenima, s posjetom mjestima za koja mnogi od nas nisu ni čuli da postoje - naglasila je.  

Logić je, dodala je, zvanje registriranog alpiniste stekao 1976., i dobitnik je Zlatne značke Planinarskog saveza BiH, te specijalnog priznanja Sportskog saveza BiH.

-Svoj put iz srca Bosne i planine Perun, na koju je izašao kao šestogodišnje dijete, opisao je u knjizi  "Od Peruna do Everesta". Doktor je elektrotehničkih nauka, a živi i radi u Americi  - naglasila je Muminović.