open-navfaktor-logo
search
Cazinska krajina
Promocija oznake kontroliranog porijekla i kvaliteta Kestenovog meda
Kestenov med se ističe po nutritivnim i dijetetskim svojstvima, što mu daju posebni biološki aktivni sastojci
23.09.2018. u 15:22
get url
text

U okviru tradicionalnog Cazinskog sajma, jučer je održana promocija oznake kontroliranog porijekla i kvaliteta Kestenovog meda Cazinske krajine. Promociju je organizovalo Udruženje pčelara "Kesten" Cazin, kojoj su prisustvovali predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, profesori s univerziteta iz Bihaća i Tuzle, predstavnici projekta USAID/Sweden FARMA II, predstavnici Grada Cazina, kao i pčelari iz Hrvatske i Slovenije.

Promocija je organizovana povodom upisa oznake imena i porijekla Kestenovog meda Cazinske krajine u Registar svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization), dakle Međunarodni sistem oznaka porijekla i izvornosti. Med od kestena je prirodni resurs Cazinske krajine, kojeg je Udruženje pčelara "Kesten" Cazin odlično prepoznalo.

Kestenov med se ističe po nutritivnim i dijetetskim svojstvima, što mu daju posebni biološki aktivni sastojci. U narodnoj i alternativnoj medicini koristi se uspješno kao podrška u liječenju bolesti kardiovaskularnog sistema, sa naročito izraženim antimikrobnim, antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima.

Tamna boja meda ukazuje na obilno prisustvo antioksidanasa (polifenola i flavonoida), dok gorak okus ukazuje na prisustvo glikozida. Za kvalitet Kestenovog meda Cazinske krajine garantira vinjeta i naljepnica. Ovaj med je na taj način postao prepoznatljiva robna marka po svom sadržaju u tegli, vinjeti kao garanciji, i ostalim elementima koji ukazuju na porijeklo iz Cazinske krajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.