open-navfaktor-logo
search
Mostar
Promocija knjige Enesa Ratkušića: "Bosna je veća od Evrope"
Rahmetli Enes Ratkušić, ugledni bosanskohercegovački novinar i književnik, nakon kraće bolesti preminuo je prošle godine.
09.11.2019. u 20:47
get url
text
Detalj sa promocije u Mostaru

U povodu godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru, u Centru za kulturu Mostar, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Regionalni odbor Hercegovina upriličilo je promociju knjige "Bosna je veća od Evrope" autora rahmetli Enesa Ratkušića, uglednog bosanskohercegovačkog novinara i književnika, koji je nakon kraće bolesti preminuo prošle godine.

Knjiga je objavljena posthumno u izdanju Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID - BiH). U njoj su sakupljene Ratkušićeve izabrane kolumne i eseji objavljivani u periodu od 1992. do 2018. godine, kada je završio svoju karijeru u magazinu "Stav".

Promotor knjige Mursel Begović književni kritičar i publicist koji je surađivao s Ratkušićem, tvrdi kako je interesantno da je jednako dobro funkcionirao kao dopisnik kratke vijesti iz Mostara, kao televizijski i radio reporter na RTVMO, pisao eseje, publicistiku, radio intervjue, putopise, bio književnik i u svemu je pokazao izuzetan nivo izvrsnosti, čak i u naučnim radovima sociološke tematike.

{$galerijaFotografija}

- Rijetkost je da imate jednoga čovjeka koji funkcionira istodobno u svim žanrovima - kazao je Begović.

Za potrebe izbora iz Ratkušićevih eseja i kolumni, zbog preglednosti i kontinuiteta objavljivanja, u knjigu je uvršten dio tekstova koje je on napisao za "Ljiljan" (1993-2004), Islamske informativne novine "Preporod" (1992-2017), Al Jazeeru Balkans (2012-2014) i magazin "Stav" (2015-2018).

- Naravno njegov opus je trostruko veći, ali sa željom da ipak pratimo formu eseja i kolumne zadržali smo se na tome. Knjiga ima oko 500 stranica, a tekstovi započinju problemima povratnika, tematikom rata. Ono što je nevjerovatno kod Ratkušiča jeste da su sve te kolumne i dan-danas aktuelne. On kad govori o problemu smeća u Mostaru, to je i danas problem. Kada analizira pitanje Aluminija, ti tekstovi vrijede i danas. Kad govori o državi, pa sam naziv knjige "Bosna je veća od Evrope" podrazumijeva njegov cinizam. Bio je vrhunski cinik. Bio je ironičan, bio je vrstan polemik - kazao je Begović.

Ratkušić nije nikada kritizirao nečiju osobnost, dodao je, već djela.

- Velika mi je čast što sam ovdje i pod utjecajem sam emocija, jer je to bio moj dugogodišnji prijatelj. Naši počeci vezani su za televiziju Mostar, da bi kasnije kroz njegovu spisateljsku djelatnost bili u stalnom komunikacijskom odnosu - kazao je vidno potresen promotor knjige Mensud Medar.

Ratkušić promocija
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.