open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Promocija knjige "Atlantida, na vratima Atlantika" autora Adija Krdžalića
Knjiga, kako i sam autor kaže, govori o novoj potrazi, novim činjenicama, novim dokazima, uz predstavljanje infografike - ilustrovane mape Atlantide sa svim svojim znamenitostima izgubljenog carstva
01.11.2018. u 19:48
get url
text

U Sarajevu je večeras održana promocija knjige "Atlantida, na vratima Atlantika" autora Adija Krdžalića.

Promotori knjige autora Krdžalića su bili njegovi prijatelji i saradnici emeritus prof. dr. Enver Imamović i novinar, publicist i istraživač Ahmed Bosnić.

Knjiga, kako i sam autor kaže, govori o novoj potrazi, novim činjenicama, novim dokazima, uz predstavljanje infografike - ilustrovane mape Atlantide sa svim svojim znamenitostima izgubljenog carstva.

Krdžalić je istakao da je, bez sumnje, Atlantida najveća zagonetka današnjice jer je riječ o, kako je rekao, predpotopnom društvu.

- Moderna savremena nauka je dugi niz godina, bar posljednja dva milenija kako su napisana pripovijest o Atlantidi, često sumnjala u navode o kojima je pisao Platon. Međutim, ja sam učinio napor da istražim ovaj mit od početka i da prevedem sve grčke i rimske pisce, koji su pisali o Atlantidi. Mogu slobodno reći da sam zadnjih 10-15 godina istraživao, prevodio sve te antičke izvore i da sam se riješio bar 90 posto predrasuda o Atlantidi. U ovoj knjizi ekskluzivno, što možemo predstaviti, je prijevod svih grčkih i rimskih pisaca na bosanski jezik. To ne postoji generalno na našim južnoslavenskim jezicima. U drugom dijelu knjige govorim o našoj posljednjoj ekspediciji 2014. godine kada smo se pobliže upoznali s jednim mogućim lokalitetom koji se najviše spominje danas. Dakle na području južne Španije, Andaluzije, posjetili smo najstariji grad Evrope, a možda i svijeta, Kadiz, koji su osnovali stari Feničani. Taj grad spominje Platon u svojim dijalozima i kaže izričito da se Atlantida nalazi blizu tog antičkog grada. Mi smo u ekspediciji 2014. godine prošli uzduž i poprijeko taj lokalitet - kazao je Krdžalić.

Imamović je objasnio da je riječ o djelu koje uvijek izaziva pažnju šire javnosti od doba Antike pa sve do danas.

- Ova knjiga koju je napisao naš kolega samo nadopunjuje broj od nekoliko hiljada naslova koji su posvećeni ovom problemu. To je vrlo značajno zato što je riječ o našem čovjeku, našoj zemlji, koja se ovom knjigom također upisala u plejadu i popis onih svjetskih autora koji su poklonili pažnju ovoj temi. Knjiga je jako interesantna kako za opći svijet, za djecu, tako i za odrasle, jer tretira jedan problem koji je izazivao pažnju u svim vremenima. Posebno pitanje je uvijek da li je taj kontinent, ostrvo, ili bilo što, ikada postojao ili nije. S tim u vezi, već preko 300 godina postoje dva tabora - jedni koji zagovaraju da je postojala, svim argumentima dokazuju da je postojala, a drugi da nije. I upravo ta borba mišljenja doprinosi i održava stalno pažnju već dugo vremena. Naša javnost će ovom knjigom dobiti jedno vrlo zanimljivo štivo - rekao je Imamović.

Bosnić je istakao da ne postoji nijedna tema u svijetu koja je toliko eksploatisana kao tema o Atlantidi.

- Napisano je preko 100 hiljada knjiga o Atlantidi, snimljeni su filmovi, dokumentarne serije, o Atlantidi su pisali svi značajniji filozofi Grčke, o njoj su govorili faraonski učitelji. Adi se prihvatio jednog nezahvalnog posla, pored stotinu hiljada ljudi koji su se okušali pišući o Atlantidi. On je jedan od autora koji je ponudio sasvim novi pogled. Autor je čovjek kojem se može vjerovati jer je i sam učestvovao u istraživanju Atlantide i mislim za našu javnost da je zaista ovo jedna novina i mogu slobodno reći početak istraživačkog spisateljstva - kazao je Bosnić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.