Podijeljena na dva ciklusa - Fresco i Nude - monografija pruža uvid u slojevitost fotografskog rada Almina Zrne koji akt fotografiju odvaja od osobnosti modela i primiče je apstraktnom - obliku tijela, snazi pokreta, zavodljivosti i transcendetalnosti. Monografija sadrži 53 fotografije, te dva stručna teksta prof. dr. Amele Hadžimejlić i prof. dr. Fehima Hadžimuhamedovića, od kojih oba pružaju jedinstven osvrt na rad Almina Zrne, saopćili su organizatori.

Monografija je prevedena na slovenački i engleski jezik, a oba teksta kroz analitičan pogled na rad Almina Zrne obogaćuju sadržaj monografije i pružaju njeno bolje razumijevanje onom koji je drži u rukama.
Sarajevska promocija monografije "Apologija Erosa" dolazi u trenutku kada se čitav svijet, uključujući i bosanskohercegovačko društvo, suočava sa posljedicama pandemije koronavirusa.

Autor monografije vjeruje da su njegovi radovi tu, ne da društvo nagnaju da zaboravi na trenutnu situaciju, već da pruže drugačiji pogled na čovjeka, njegovu tjelesnost i hrabrost da je pokaže, priliku da se ogoli kroz svoju snagu, te da slavi slobodu i ljubav, a istovremeno pokaže svoju krhkost. Kroz određenu gestu i pozu, oni sugeriraju emotivna stanja, šalju poruku o življenju utopije istovremeno strahujući od distopije. Zrno nudi svoju "Apologiju Erosa" kao protutežu besmislu svijeta kojim smo danas okruženi.

Od 18. do 25. juna u Galeriji ULUPUBiH će biti dostupni potpisani primjerci monografije, dok će sam autor vrlo rado svim posjetiocima napisati i personaliziranu posvetu. Pored monografije "Apologija Erosa", posjetioci će u Galeriji ULUPUBiH moći kupiti i potpisan primjerak Zrnine prve monografije "Vijećnica" koja svjedoči o moći ljudskog duha da preživi. Ta monografija objedinjuje fotografije tri najznačajnije poslijeratne izložbe radova održane u prostoru razrušene Vijećnice - Jannisa Kounellisa, Ede Murtića i Brace Dimitrijevića.