open-navfaktor-logo
search
Smjene odbora
Promjene u SDA: Uvode se povjereništva, konačnu odluku donosi Predsjedništvo
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) održat će sjednicu u petak, a na toj će sjednici, prema informacijama Faktora, biti razmatrana mogućnost uvođenja povjereništava u pojedine općinske odbore te stranke.
20.01.2021. u 13:17
get url
text

Kriteriji na osnovu kojih će se odrediti koji općinski odbor će se raspustiti, te u kojem će biti uvedeno povjereništvo, već su utvrđeni, a temelje se na rezultatima proteklih Lokalnih izbora. Tako će povjereništva biti uvedena u onim sredinama u kojima je, primjera radi, ta stranka zabilježila pad broja osvojenih mandata ili pad broja glasova veći od 25 posto.

Kada je Kanton Sarajevo u pitanju, gdje je SDA izgubila nekoliko načelničkih pozicija, povjereništva će biti uvedena u općinskim odborima Ilidža, Novo Sarajevo i Centar. U sve tri navedene općine su, podsjetit ćemo, kandidati SDA za načelnike poraženi na Lokalnim izborima.

VEZANI TEKST - Pobjednik izbora: SDA osvojila 258.722 glasa, više nego što su zajedno SDP, NiP, SBB i NS

Nakon promjena u općinskim odborima, dalja procedura unutar SDA podrazumijeva i nove izbore u okviru Kantonalnog odbora te stranke u Sarajevu.

Povjereništva bi, prema informacijama Faktora, trebala biti uvedena i u Gradskom odboru Bihać, Gradski odbor Gradačac, te u Općinski odbor Zavidovići.

Kada su u pitanju gradski odbori u Zenici i Goraždu, te Općinski odbor Srebrenik, kantonalni odbori kojima pripadaju te lokalne organizacije izvršit će dodatnu analizu u roku od mjesec, pa će u skladu sa tim analizama predložiti dalje korake.

Na proteklim Lokalnim izborima SDA je osvojila 258.722 glasa, što je uvjerljivo najveći broj glasova koje su stranke pojedinačno osvojile. Tako je sljedeći po broju osvojenih glasova, kada su u pitanju stranke sa sjedištem u FBiH, SDP sa 105.486 glasova.

Treći je HDZ sa osvojenih 99.250 glasova, Narod i pravda 66.439 glasova, SBB 38.495, A-SDA 31.151 glas, Stranka za BiH 29.518 glasova, Demokratska fronta 28.615 i Naša stranka 27.597 glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.