open-navfaktor-logo
search
FS Italije
Prolongiran rok za završetak sezone u Serie A
Fudbalski savez Italije, u četvrtak, uvečer donio je odluku da se eventualni rok za završetak sezone 2019/20 prolongira sa 30. juna na 2. august.
24.04.2020. u 08:52
get url
text

Odluka je donesena u skladu sa preporukom Izvršnog odbora Evropske fudbalske federacije (UEFA), koji je zatražio od nacionalnih saveza da domaća takmičenja, ukoliko to bude bilo moguće, okončaju do 3. augusta.

- Svijet fudbala neprekidno i odgovorno radi na pronalaženju konkretnih i održivih rješenja za krizu koju je stvorio COVID-19. Pri tome se mora razmišljati i o narednoj takmičarskoj sezoni. Zahvaljujem ministru sporta Vincenzu Spadafori na pažnji koju nam je pružio na, na kojem je bio jasno postavljen naš pristup, a to je da želimo da se fudbal igra u sigurnim uvjetima jer to zdravi razum diktira i od nas se traži da to učinimo, kao međunarodna organizacija, čiji je dio italijanski savez - rekao je Gabriele Gravina, predsjednik FS Italije.

On je najavio da će zajedno sa Olimpijskim komitetom Italije utvrditi medicinski protokol, koji će se morati poštovati u eventualnom nastavku sezone.

Klubovi iz Serije A nadaju se da će od 4. maja moći nastaviti s treninzima jer se očekuje da će tada Vlada Italije ublažiti restriktivne mjere koje su trenutno na snazi zbog pandemije koronavirusa.

Cilj je da se sa odigravanjem utakmica krene krajem maja ili početkom juna kako bi sezona bila završena na vrijeme jer UEFA-ina želja je da se u augustu nastavi takmičenje u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila globalnu pandemiju. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 190.800 ljudi, a potvrđeno je više od 2,7 miliona slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 740.000 ljudi.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.