Poskupilo je ulje, piletina, file se teško možđe naći ispod devet KM za kilogram… Nažalost, tu nije kraj. Prema svemu sudeći, predstojeća proljetna sjetva će biti znatno skuplja u odnosu na prethodne što u konačnici znači da će skočiti i cijene poljoprivrednih proizvoda.

VEZANI TEKST - Zašto Košarac ne predlaže zaštitne mjere i za zemlje CEFTA-e, štiti li na taj način Srbiju?

- Nema dilema, sjetva će biti skuplja između od 30 do 50 posto. Zašto? Poskupjelo je gorivo, đubrivo, sjemena…, a sve se to, nažalost, uvozi. Samim tim će i proizvodi poskupjeti za taj postotak jer niko ne može podnijeti minus u poslovanju. Nedavno smo imali značajno poskupljenje piletine zato što je skočila cijena stočne hrane na međunarodnom tržištu. Bojim se da tu nije kraj poskupljenjima – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.   

Prema njegovim riječima, neće biti manje zasijanih površina.

- Čak mislim da će se možda sijati i više. A kakve će biti cijene, to niko ne zna – naglašava Bićo.

VEZANI TEKST - Ubrzo drastično poskupljuje piletina, evo koliko bi moglo iznositi povećanje cijena

Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH i predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ima nešto drugačije mišljenje kada je u pitanju koliko će biti zasijano površina.

- Ja ću lično zasijati 30 posto manje nego inače. Šta da radim? Država ne štiti domaću proizvodnju, pa ni u ovom slučaju poskupljenja sjemena, đubriva… Što se tiče Semberije, proljetna sjetva će biti skuplja u odnosu na prošlu za 40 posto. Ima još jedan problem, javlja se nestašica određenih sjemena, konkretno kukuruza. Situacija je zaista teška i ne možemo predvidjeti kako će se odvijati – ističe Bakajlić.