open-navfaktor-logo
search
FHMZ
Proljeće stiže večeras u 22 sata i 22 minute
Sezona proljeća u Bosni i Hercegovini zvanično počinje danas u 22 sata i 22 minute, potvrdili su Feni iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
20.03.2023. u 10:41
get url
text

- Interesantno je da je ove godine početak proljeća, odnosno ravnodnevnica pada na 20. mart, a učili smo u školama da je to 21. mart. Razlog pomjeranja datuma početka proljeća jeste što je sunčeva godina kraća za 20 minuta od zvjezdane godine, pa od 2008. godine i sve do 2101. godine početak proljeća pada između 19. i 20. marta. Čak su astronomi izračunali da 2044. godine početak proljeća u BiH stiže 19. marta. To je jedna zanimljivost u vezi s datumom početka ovog godišnjeg doba - kazao je Feni Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Govoreći o sezonskoj prognozi, kazao je da se sezona proljeća 2023. godine u BiH očekuje u trendu prethodnih sezona.

- Toplije i sušnije i nastavak sezona koje smo imali protekle dvije-tri godine. Kada je u pitanju temperaturni režim, vrijednosti na sjeveru i u centralnim predjelima naše zemlje pozitivno će odstupati od referentnih vrijednosti za dva do tri stepena, a na jugu zemlje oko jedan stepen i više u odnosu na prosječne proljetne vrijednosti - kazao je Krajinović.

U pogledu razlika po mjesecima, najveće pozitivno odstupanje temperature zraka očekuje se u mjesecu maju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.