open-navfaktor-logo
search
Kriza na Koševu
Prokockali titulu, potrošili novac, a sada traže dugme za restart
- Dovođeni su igrači preskupi za naše uvjete. Napustili smo strategiju Vincenta Tana, a to je forsiranje mladih igrača, poručila je generalna direktorica Sarajeva Sabrina Buljubašić na današnjoj konferenciji za medije.
25.05.2021. u 17:36
get url
text

Čelnici Sarajeva su nakon upada navijača u Trening-centar u Butmiru izašli pred odabrane medije, iako su fanovima i navijačima odgovore na dopise i željena pitanja bili voljni ponuditi na kraju sezone?! Na presici koja je trajala sat i po, kao u najboljim danima Zdravka Mamića, priznali su da traže dugme za restart i da nemaju pojma kako dalje. Jasno je samo da će troškovi biti srezani.

Titula je ove sezone izmakla iz ruku, "pale su glave" sportskog direktora i trenera, spiskano je 10 miliona maraka. Za utjehu je ostala borba za Kup Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - FK Sarajevo u 2020. godini potrošio 10 miliona KM

- Klub mora apsolutno smanjiti troškove i poredat svoje prioritete i projekte. Prvi projekat ovog kluba je Akademija, drugi stadion. Za dugoročnu efikasnost i uspješnost kluba. Ukoliko ćemo mi osvajati titule, a praviti godišnji minus, otići će svaki investitor. Klub mora napraviti totalni restart, fokusirati se na akademiju kao što je bilo kada je došao Vincent Tan. Prvi fokus kluba mora biti proizodnja igrača - poručio je Hajrudin Kapetanović, koji je najavio da će u junu Skupštini kluba ponuditi ostavku zbog moralne odgovornosti.

- Moramo srezati troškove i promijeniti prioritete. Ako budem i dok budem član Upravnog odbora to će biti moj stav - dodao je Kapetanović.

Niko nije kriv, odnosno osobe koje su krive nisu bile na konferenciji za medije. Tako barem smatra generalna direktorica Sabrina Buljubašić. Veli da je Nguyễn Hoài Nam uložio 12 miliona eura u glasačka prava i da on zahvaljujući tome bira klupsku strategiju. A Vijetnamac je krivicu preuzeo na sebe.

- Mogli smo bolje, da smo imali para mogli smo kupiti Hamzu Čatakovića ili Nedima Hadžića - odgovorila je Buljubašić na pitanje o katastrofalnom prijelaznom roku i ustvrdila da je možda klub odstupio od strategije.

VEZANI TEKST - Članovi ŠF "Asim Ferhatović Hase" protestuju zbog loše politike rukovodstva FK Sarajevo

A dok je direktorica govorila o strategiji, ispred stadiona Koševo okupljanjem su svoje nezadovoljstvo iskazali dječaci i roditelji nedavno ugašene Škole fudbala Asim Ferhatović Hase.

Vremena za novu strategiju nema mnogo. Pripreme počinju za nekoliko sedmica, a generalna direktorica konstatovala je da u njenoj dosadašnjoj praksi "klub nikada nije bio spreman za prijelazni rok.

Sarajevo u narednom periodu mora riješiti pitanje trenera. Dženan Uščuplić je privremeno rješenje, ali ko zna...

- Trenutni stručni štab moram da pohvalim jer sam dobila dobre informacije i od igrača. Moramo od njih dobiti informacije kakvo je stanje igrača i ekipe. U junu želimo da prezentiramo nove korake i imenovati novog šefa sportskog segmenta, kao i šefa prvog tima - kazala je Buljubašić.

Da u klubu plaće nisu redovne potvrdio je Krste Velkoski, kapiten Sarajeva.

- Svi želimo da plaća bude 1. u mjesecu. Susrećemo se s nekakvim problemima. Nije prvi put. I kada smo osvojili duplu krunu imali smo kašnjenje tri-četiri mjeseca, ali smo se tada skupili, odigrali prvenstvo i plaće su bile nakon toga. Dobili smo i plaće i premije za titulu . Sad ćemo isto dobiti plaće, ali nećemo dobiti titulu. Mi igrači smo odgovorni što se tiče terena - poručio je Makedonac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.