open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Projekcija "Cvijeta Srebrenice" u znak sjećanja na žrtve genocida
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) program obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici završava svjetlosnom projekcijom cvijeta "Sjećanje" na Zagrebačkim fontanama.
11.07.2021. u 08:34
get url
text

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), izjavio je kako se projekcija Cvijeta Srebrenice na zagrebačkim fontanama održava već niz godina uzastopno.

- Time se prisjećamo 26. godišnjice od počinjenja genocida u Srebrenici, kada je u gradu i okolini ubijeno više od osam hiljada muškaraca i nevinih civila od srpskih vojnih i paravojnih snaga u Bosni i Hercegovini - kazao je Hodžić.

I ove godine posjetiocima su podijeljene majice sa cvijetom "Sjećanje" koji je nikao iz bola i predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi, ističe organizator. Bijela boja latica predstavlja stradanje nevinih ljudi, zelena boja u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizira dan tragedije, 11. juli 1995.

Svjetlosna projekcija cvijeta "Sjećanje" održat će se i na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. jula 2021. od 21 do 23 sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.