open-navfaktor-logo
search
Mostar
Projekat "Lonato": Otvoren prvi restoran u kojem će raditi osobe s posebnim potrebama
Ovo mi mnogo znači. Uživam. Jedva čekam kada ću doći. Kuhamo, poslužujemo goste kada dođu, priča Đenana koja je već osjetila i slast prve plaće
13.09.2019. u 14:27
get url
text

Ozarenog lica Dženana, Aldijana i Elvedina posluživale su prve goste u novo otvorenom restoranu "Lonato". Nisu mogle sakriti koliko im znači ovaj dan. Pored njih, još tri osobe s invaliditetom uz dva konobara i jednog kuhara, koji su osobe bez invaliditeta postali su zaposlenici novog restorana otvorenog u sklopu Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru.

Dženana Terzić u Centru je od njegovog otvaranja, a ovo joj je prvo radno mjesto.

- Ovo mi mnogo znači. Uživam. Jedva čekam kada ću doći. Kuhamo, poslužujemo goste kada dođu - priča Dženana koja je već osjetila i slast prve plaće.

- Kuhamo i poslužujemo goste kada dođu. Lijepo se slažemo. Pijemo i mi kaficu i družimo se. Ovo mi puno znači - dodaje Elvedina Kurtović.

Aldijana Morić još nije primila prvu plaću, ali je očekuje i već zna kako je potrošiti.

- Prvu plaću ću potrošiti na robu. Volim da kupujem robu. Ovdje mi prelijepo. Uživam u restoranu. Ja nosim jela, kafe i sokove - razdragano govori.

Tri godine je bilo potrebno za implementaciju projekta koji vodi ka kvalitetnijem životu osoba sa invaliditetom i njihovom zaposlenju. Konačno je ugledao svijetlo dana.

- Prije tri godine volonteri iz Holandije došli su u "Los Rosales", kada smo dobili kuhinju i kantinu prilagođene našim korisnicima. Kada smo ostvarili taj cilj, nismo stajali, već smo došli na ideju da se ove osobe okušaju i ostvare svoje pravo na rad. To je projekat vrijedan hvale, koji potvrđuje da zajedno možemo graditi društvo jednakih šansi - kazala je Mirna Mezit, direktorica Centra. Spomenuti projekat je među prvima u BiH.

{$galerijaFotografija}

- Prvi je u HNK-a i Mostaru. Ako ljudi prepoznaju kvalitet rada, to će nam dati možda i nove mogućnosti. Jedna od djelatnosti socijalnog preduzeća je izrada suvenira i rad na CNC mašinama - istaknula je Mezit.

Doprinos ovom projektu dala je i ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Holandije.

Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Holandije, kao članice Diplomatskog zimskog bazara koji već neko vrijeme podržava rad Centra "Los Rosales", odlučile su korisnicima centra i njihovim sugrađanima prirediti interesantnu večer pa će tako na otvaranju restorana bend Britanske ambasade "Diplomatski instrument" održati svoj prvi koncert u Mostaru, a kolege iz Ambasade Kraljevine Holandije pobrinut će se za pravi holandski desert – palačinke.

Velika prijateljica Centra Sophie Hooymans, predstavnica organizacije "Just Sophie" govoreći o implementaciji projekta "Lonato", istaknula je kako je u njen prvi projekat u Mostaru utrošeno 30 000 eura.

- Prije četiri godine upoznala sam Mirnu i dogovorila saradnju. Došla sam iako ona nije vjerovala da ću doći. Vremenom se projekat proširio i iz svega je proizašao "Lonato"- snaga čovjeka - kazala je Hooymans.

Istakla je kako planira ovdje mnogo raditi, jer se volonterima sviđa ovaj dio BiH, pa će biti lakše skupiti donacije za nastavak projekata.

Koncert večeras počinje u 19 sati u "Los Rosalesu", a sav novac prikupljen od prodaje karata i palačinaka bit će doniran Centru.

Otvoren prvi restoran u kojem će raditi osobe s posebnim potrebama, 13.09.2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.