open-navfaktor-logo
search
Razvoj preduzeća
Projekat Lokalni integrirani razvoj omogućio zapošljavanje 679 osoba
Projekat je finansirala Evropska unija sa šest miliona eura, a implementirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija u protekle tri godine
10.07.2019. u 13:55
get url
text

Skupom nazvanim "Može bolje" na kojem je razgovarano o mogućnostima razvoja u lokalnim zajednicama okončan je projekat "Lokalni integrirani razvoj" implementiran u 20 općina širom Bosne i Hercegovine čiji je rezultat zapošljavanje 679 osoba.

Projekat je finansirala Evropska unija sa šest miliona eura, a implementirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u protekle tri godine.

U okviru ovog projekta pružena je pomoć razvoju malih i srednjih preduzeća, ali i općinama u smislu planiranja budžetskih sredstva zbog čega je generirano oko 10 miliona maraka usmjerenih poslije za dalji razvoj tih zajednica.

Jedan od onih kojima je ovaj projekt pomogao u razvoju vlastitog biznisa je Emir Bulić iz Tuzle koji je pokrenuo firmu "Bueno" za proizvodnju gumenih bombona bez glutena i integralnih grickalica.

U okviru projekta, kaže, poduzetnici su prošli trening koji ih je pripremio za prepreke na koje mogu naići tokom pokretanja biznisa, ali dobio je i finansijsku podršku nakon čega je kupio potrebnu opremu.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno pojasnio je da je ovaj projekt dio većeg programa koji je usmjeren na sanaciju posljedica od katastrofalnih poplava koje su BiH pogodile 2014. godine.

- Ovim smo pomogli općinama, malim i srednjim preduzećima, ali i razvoju. Konkretno, preduzećima je omogućena nabavka opreme, otvorena su nova radna mjesta, omogućen je izvoz proizvoda i plasiranje proizvoda unutar zemlje - dodao je Sinno.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera govoreći o rezultatima naglasila je da je racionalizacijom troškova unutar jedinica lokalne samouprave podržano 40 infrastrukturnih projekata koji su dugo čekali na implementaciju.

Kako je zaključeno, ovim projektom potpomognut je život 160.000 građana širom zemlje, a izražena je nada da će ovakav zajednički pristup omogućiti bolji lokalni razvoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.