open-navfaktor-logo
search
Obratite pažnju
Proizvodi za pranje i njegu kose: Kako znati kada im je istekao rok trajanja
Kako vam od hrane može biti loše ako je istekao rok trajanja, tako vašoj koži ili kosi od beauty proizvoda kojima je istekao rok trajanja, može biti loše.
03.02.2022. u 19:50
get url
text

U slučaju beauty proizvoda, lakše će se razvijati bakterije i posljedično iritacije, zbog čega biste ih trebali prestati koristiti na vrijeme.

Iako vam na beauty proizvodima neće pisati datum isteka roka trajanja, to ne znači da on ne postoji.

U slučaju proizvoda za kosu, to znači da oni neće više ispunjavati svoju svrhu, punit će se raznim mikroorganizmima, no rizik za nastavak korištenja proizvoda za kosu manji je od korištenja isteklog makeupa ili skincare proizvoda.

Zapravo je dosta individualno od brenda do brenda i od proizvoda do proizvoda.

Neki brendovi uključuju oznaku koliko mjeseci nakon otvaranja je poželjno koristiti proizvod i obično se te oznake nalaze na poleđini ambalaže uz oznaku M i mali simbol proizvoda, te broj mjeseci koji proizvodu garantira valjanost.

Obično neotvoreni proizvodi mogu trajati do tri godine, a otvoreni do godinu, no sve zavisi od proizvoda i brenda.

Ako osjetite da je proizvod promijenio miris ili teksturu, bacite ga.

Naravno, neki proizvodi su otporniji nego drugi, posebno suhi šamponi, lakovi za kosu ili pjene za kosu koji sadrže alkohol, no kreme ili maske za kosu trebali biste prestati koristiti unutar godinu ako ih već do tada niste potrošili.

Općenito, proizvodi koji se nalaze u posudicama, u koje konstantno stavljate prste, puno će prije nakupiti loše bakterije nego one koji su dobro zatvoreni.

Ulja za kosu imaju trajanje dvije do tri godine, dok će proizvodi koji sadrže vodu biti podložniji promjenama teksture i učinka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.