open-navfaktor-logo
search
Ka liberalizaciji tržišta
Proizvođači pozdravljaju odluku o odobrenju izvoza jaja za preradu
BiH najviše izvozi svježa konzumna jaja što čini oko 70 posto vrijednosti izvoza jaja, dok uvozom dominiraju oplođena kokošija jaja s 71 posto od ukupne vrijednosti
16.07.2019. u 13:33
get url
text

Informacija o odobrenju izvoza jaja za preradu i proizvoda od jaja još jedan je korak na putu liberalizacije tržišta Evropske unije za jaja iz Bosne i Hercegovine, otvarajući tako put i za proizvode u čiji sastav ulaze jaja proizvedena u BiH.

Iz udruženja Zajednica živinara RS-a Nebojša Rakić pozdravio je ovu odluku kazavši da to potvrđuje da je živinarska proizvodnja u BiH na nivou standarda EU.

- Izvoz jaja za preradu u zemlje EU će ohrabriti naše proizvođače. Drago nam je što će od ove vijesti direktne koristi imati i cijela prehrambena industrija - poručio je.

U okviru podrške nadležnim tjelima BiH i entiteta, USAID/Sweden FARMA II je izvršio pripremu privatnog i javnog sektora kroz simulacije posjeta inspektora EU kod četiri proizvođača jaja, ali i kroz niz teoretskih i praktičnih obuka namijenjenih prije svega proizvođačima, ali i farmerima širom zemlje.

Također, proizvođačima i farmerima je pružena i podrška u okviru grant programa, ali i direktno kroz obuke o uvođenju HACCP-a, sistema analize i kontrole sigurnosti u rukovanju, proizvodnji, distribuciji i deklariranju proizvoda.

No, pred proizvođačima je još mnogo izazova, ali Rakić dodaje da je izvoz konzumnih i rasplodnih jaja očekivati u narednom periodu jer proizvođači već dugo vremena imaju godišnje programe zaštite od salmonele koje verificira nadležno ministarstvo.

- Potrebno je da kontrolu prihvati Komisije Evropske unije, što očekujemo da će riješiti organi vlasti u BiH - dodao je Rakić iz Zajednice živinara RS-a.

Rukovodilac peradarske proizvodnje u kompaniji "Bingo" Enes Omerović kazao je da je ova kompanija među većim proizvođačima konzumnih jaja u Bosni i Hercegovini, a postoji namjera širenja kapaciteta za 100 posto u pravcu alternativnih eksploatacija.

- Tokom proizvodnje imamo i jaja B klase za daljnju industrijsku preradu, jako nam je važan izvoz u EU konzumnih jaja te produkte naših partnera od jaja - stava je Omerović.

BiH najviše izvozi svježa konzumna jaja što čini oko 70 posto vrijednosti izvoza jaja, dok uvozom dominiraju oplođena kokošija jaja s 71 posto od ukupne vrijednosti.

Kompanija "Agreks" iz Donjeg Žabara je dobar primjer kompanije koja se prvenstveno bavi proizvodnjom konzumnih jaja, koji pokazuje da cijela zajednica može osigurati privredni razvoj na temeljima snažne poljoprivrede i jakog peradarskog sektora.

Proizvođači širom zemlje računaju na nove prilike i rasterećenje domaćeg tržišta otvaranjem onog Evropske unije. Prvi korak se dogodio prošle sedmice, kada je odobren izvoz jaja za preradu i proizvoda od jaja u Evropsku uniju, a svi učesnici u sektoru vjeruju da će se trendovi "dobrih vijesti" nastaviti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.